OXI/NAI

Kolevka demokratije po ko zna koji put našla se pred istorijskim pitanjem.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 05.07.2015.

00:00

Default images
Foto: Beta/AP

I dok su sve oči uprte u zemlju koja je često gledala u svoje bogove, čini se da im sada samo Bog i može pomoći.

OXI/NAI pitanja su na koja će Grci danas odgovarati i time sami odlučiti da li će svoju sudbinu uzeti u svoje ruke ili pristati na "ucenu“ kako mnogi ocenjuju zahteve kreditora i produžetak agonije.

Referendum povodom jednog od najvažnijih dilema u istoriji moderne Grčke zakazan je prošle nedelje, a sukob zagovornika "da“ i onih koju su za "ne“ vodi se vrlo emotivno. Grci pred očima nemaju samo budućnost Grčke, već i svoju prošlost, prošlost u kome se vodila borba za više demokratije u zemlji koju su potresali brojni ratovi i krize. Nenaviknuti na grubost Evropske unije koju je sada pokazala, Grci su, malo je reći, ostali zbunjeni. Mediji ovih dana pune naslovne strane, pristrasno i pomalo neobjektivno izveštavajući o tome koliko je predstojeći referendum produbio podele u grčkom društvu. Na jednoj strani su naizgled "levi ludaci", a na drugoj navodno oni koju su "opsednuti Evropom".

A znaju li Grci za šta uopšte glasaju?

Njihova zbunjenost nije se rodila samo zbog Ciprasove pretnje "taj ko se odluči za "da" postaje krivac za nastavak politike štednje", već i zbog referendumskog pitanja skrojenog na brzinu, sugestivnog i teško razumljivog čak i ekonomskim stručnjacima.

Mnogim građanima ni dan pred referendum nije bilo jasno o čemu se tačno danas glasa.
Foto: Beta/AP
Da li je to "oxi“ evrozoni, merama štednje ili Evropi, možda Ciprasu?

Pobornici pozitivnog odgovora tvrde da se glasanjem zapravo odlučuje o opstanku Grčke unutar evrozone, a Vlada Aleksisa Ciprasa demantuje takvo tumačenje i tvrdi da grčki narod odavno već zna pravo stanje stvari.

Prema njegovim rečima, Grci pamte sve što su donele mere štednje zbog čega je založio i svoj kredibilitet ali i obezbedio alibi za ono šta sledi dan posle.

Grci pamte, nema sumnje, zato se "premijer bez kravate“ i neko ko je s ponosom rekao "Ne Trojci" - kocka sa svojom foteljom. Rešio je da bes svog naroda ustremi ka kreditorima i odigra na dobro poznatu kartu grčkog prkosa. Jer, "ko glasa "da" krivac je za štednju", a politika i maratonski pregovori koje je vodio ostaju u senci... Da li to onda znači da Cipras nije ni politički ludak, a ni genije, već, računajući na svoju još uvek veliku popularnost - lav pred svojim narodom, ali miš pred usijanim glavama u EU?

Te usijane glave mu poručuju da svaki političar koji kaže da sprovođenje ozbiljnih fiskalnih mera neće biti potrebno, u slučaju zaokruživanja "ne", pravi budalu od svog naroda.

Svoju fotelju ponudio je i ministar finansija Janis Varufakis, uveren da će pobediti "ne“, izjavio je i da bi pre sebi odsekao ruku neko potpisao ovakav sporazum. Velika nada Grčke već u ponedeljak veče možda bude ministar bivši, juče je pobesneo na svoje kolege i optužio MMF za terorizam.
Foto: Beta/AP
Deset miliona Grka dan uoči referenduma bili su potpuno podeljeni - podjednako je bilo onih koji smatraju da uslove kreditora treba odbiti i tražiti povoljnije uslove, i onih koji smatraju da je bolje promeniti vladu da bi se došlo do kompromisa.

Mladi Grci najviše veruju svom premijeru, njih čak 71 odsto reći će jedno veliko “ne”, ako je suditi po istraživanju.

Ni sekundu duže koju su imali u utorak nisu iskoristili da vrate dug MMF-u, a u trenucima najveće ekonomske krize koja je zadesila ovu zemlju, banke su zatvorene, ulice Atine uzavrele, a društvene mreže usijane od komentara na ovu temu...

Pokrenuta je i kampanja za spas Grčke uplatom od tri evra, a raspisan je i burger referendum. Osim nedelje, Grci će biti na iglama i posle, jer pravo pitanje je zapravo da li će referendum uspeti da reši ekonomski i politički problem Grčke. Da li će glasanjem izbeći i dugogodišnje restriktivne mere štednje i potencijalno katastrofalan izlazak zemlje iz evrozone?

Grčka je dobila paket mera, koji je na papiru nudio rešenje, ali su socijalni i politički troškovi tih mera bili preveliki. Nisu ih dobro sproveli, a recesija time izazvana ih je gurnula duboko u ponor.

MMF previđa da će Grčkoj u naredne tri godine biti potrebne gomile dodatnog gotovog novca od zemalja evrozone ali i drugih... A ako odbace evro biće to srljanje ka najvećem bankrotu u istoriji i povlačenje iz srca Evrope, a scenario za to niko još nije napisao. Ono što je sigurno jeste da je kreditiranje i vraćanje dugova starije i od Grčke i od demokratije.

Grci su u januaru odabrali Ciprasa koji im je obećao da će oterati kreditore i da će Grcima vratiti nacionalno dostojanstvo. Sada su karte malo drugačije poređane.

Šta god da odluče, odluka će ih boleti, ali ne bi im bilo prvi put.

Grci jednom već odabrali spas, štednju i stezanje kaiša, opstanak u EU i evro kao nacionalnu valutu.

Oni su i rečima i delima više puta dokazivali da su evropski narod, trpeli su i uvrede koje su morali da gutaju na račun svog mentaliteta.

Da li vredi to sada sve pustiti niz vodu, krenuti iz početka, uvesti neki drugi evro? Ili će se Grci pred strahom od urušavanja društva i ličnim krahom, uzvratiti na optužbe da sve ovo ne priliči jednoj kolevci demokratije i kao stara nacija koja se kad je teško ujedini i preuzme odgovornost za svoju sudbinu?

Kαλή τύχη!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: