Indija: Tek jedna od 10 kuća ima frižider

Hranioci tri četvrtine domaćinstava u ruralnoj Indiji zarađuju manje od 80 dolara mesečno, a tek jedna od 10 kuća ima frižider.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 04.07.2015.

14:16

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

To je pokazao popis ruralnih indijskih domaćinstava.

Iako je životni standard u manjim i većim gradovima Indije u rapidnom porastu u poslednje dve decenije, popis oko 180 miliona ruralnih domaćinstava pokazao je koliko sela u većini najsiromašnijih indijskih saveznih država kaskaju za gradovima, prenosi agencija Frans pres.

"Prikupljeni podaci omogućiće nam da ocenimo napredak ostvaren u raznim oblastima, a doprineće i budućem planiranju", rekao je indijski ministar finansija Arun Dzejtli.

Popis je pokazao da svega 25,5 odsto ruralnih domaćinstava ima člana koji zarađuje više od 5.000 rupija (oko 80 dolara) mesečno, dok svega 9,68 odsto ima člana sa redovnom platom, a 68 odsto domaćinstava poseduje najmanje jedan mobilni telefon. Tek 11 odsto domaćinstava ima frižider, a taj procenat u trećoj po veličini državi Bihar iznosi svega tri odsto.

Budući da većina ruralnih domaćinstava u Indiji zavisi od poljoprivrede, premijer Narendra Modi nedavno je lansirao niz inicijativa, uključujući šemu navodnjavanja vrednu osam milijardi dolara. U Indiji više od 70 odsto stanovništva živi na selima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: