Šeling veruje u rešenje grčke krize

Ministar finansija Austrije Hans-Jerg Šeling ocenio je da će odluka na referendumu protiv uslova kreditora otežati ali ne i onemogućiti rešenja putem pregovora

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 04.07.2015.

11:56

Default images
Foto: Beta/AP

On poručuje da istupanje Grčke iz evrozone ne bi imalo finansijsko-ekonomske, ali bi imalo političke posledice po projekat Evrope.

"Veliki hendikep koji imamo jeste da dnevno dobijamo nove stavove iz Atine, a prošlog vikenda smo bili blizu dogovora. Naš najveći problem je, međutim, ne više sadržaj, već kompletno poremećena osnova poverenja između Grčke i drugih zemalja evrozone. Postoji mnogo zemalja, pre svega one koje imaju manje novca na raspolaganju koje kažu da ne žele više takvo ponašanje. Međutim verujem da će ipak doći do rešenja putem pregovora", naglasio je Sseling u intervjuu bečkom dnevniku "Prese".

To rešenje moguće je, prema njegovim rečima, sa vladom Aleksisa Ciprasa, dodajući da je sa tom vladom evrozona bila blizu rešenja.

"Međutim ako jedna vlada, koja je levičarska, kod vojnog budžeta u visini od četiri milijarde evra sa nama razgovara da li treba s tim u vezi da uštedi 200 ili 400 miliona evra, onda je to čudno. Jedno mora biti jasno a to je da je neophodno pokrenuti novi program pomoći, jer je stari 'mrtav' i ne može biti produžen, a novi program iziskuje vreme. Pored toga nemoguće je imati kredit bez uslova', poručuje Sseling.

Austrijski ministar je uveren da se trenutno vodi propagandni rat u Grčkoj i da nije tačno da će svi Grci morati da žive na ulici, i da neće imati pristup zdravstvenom sistemu.

"Međutim, nekakva vrsta humanitarne podrške će biti neophodna. Humanitarna pomoć je nešto drugo od državne pomoći, a da li će ove druge biti zavisi od ishoda referenduma", upozorio je Sseling.

Upitan da li je istupanje Grčke iz evrozone i dalje "horor-scenario", Sseling je ukazao da ne postoji strepnja kada je reč o finansijsko-ekonomskim posledicama.

"Vidi se da su finansijska tržišta ostala veoma mirna. Evropa bi Grexit lako pretrpela, ali za Grčku bi to bilo dramatično jer bi državni dug mogao porasti sa 200 na 400 odsto BDP-a. Negativne posledice bile bi pre svega političke za projekat Evrope i zato iz dobrog razloga ne postoji mogućnsot istupanja iz evrozone. Međutim trebalo je regulisati specijalni slučaj državne nesolventnosti", uveren je austrijski ministar finansija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: