Ukrajina kupuje ruski gas - od preprodavca

Ukrajina ne kupuje više ruski gas i tako pokušava da poveća pritisak na Gazprom. Kijev bi da do zime sklopi povoljniji sporazum o isporukama, ali Moskva odbija.

Svet

Izvor: Deutsche Welle

Petak, 03.07.2015.

14:19

Default images
Foto: Beta/AP

Ukrajina se nada da će isporuke stizati iz EU.

U prvih šest meseci 2015. iz zemalja EU uvezeno je skoro dvostruko više gasa nego iz Rusije. Reč je o količini od 6,3 milijardi kubnih metara. Obrazloženje je jednostavno: gas iz EU je za Ukrajinu jeftiniji od onog kojeg kupi direktno od Rusije. Novo zaoštravanje problema snabdevanja gasom direktna je posledica neuspelih pregovora u Beču krajem juna. Ni posredovanje EU nije donelo dogovor Kijeva i Moskve.

Evropski komesar za pitanja energije Maroš Šefčovič, koji je posredovao, navodi tri sporne tačke: cenu, trajanje i količinu isporuka. Rusija u trećem kvartalu 2015. od Ukrajine traži 247 dolara (222 evra) za 1.000 kubnih metara gasa. U to je uračunat i rabat od 40 dolara. Međutim, taj rabat je smanjen u odnosu na prvi i drugi kvartal ove godine, kada je popust iznosio 100 dolara. Smanjenje popusta objašnjava zbog čega je cena gasa za Ukrajinu na kraju praktično ostala ista, iako je njegova cena na tržištu u stvari pala. Ukrajina smatra da Rusija traži previše i nudi da plati oko 40 dolara manje od tražene cene.

I dok dve strane i nisu tako daleko od toga da pogode cenu, razlike su velike kada se pokrene pitanje trajanja isporuka. Za neke posmatrače u Kijevu upravo to je ključni problem. Rusija želi da se cena gasa dogovara za svaki kvartal tokom godine. Ukrajina želi dugoročniji ugovor, ugovor koji bi trajao makar koliko je duga zima.

Odmeravanje snage sa Moskvom

Dok je u sporovima dve zemlje oko isporuka gasa 2006. i 2009. godine Rusija bila ta koja je inicirala obustavu snabdevanja, sada je to, već po drugi put, učinila Ukrajina. Pre godinu dana Ukrajina je odbila da unapred plaća, po njenom mišljenju, previsoku cenu. Prekid snabdevanja trajao je skoro šest meseci. Do kompromisa je došlo uz posredovanje EU.

Slično kao i tada, i ove godine vlada u Ukrajini se lako nosi sa prekidom isporuka. Grejna sezona počinje najranije u oktobru, a državna kasa iz koje se plaća Gazpromu ionako je prazna. Ukrajina bi već krajem jula mogla da proglasi bankrot. Dogovori s kreditorima o reprogramiranju dugova od oko 20 milijardi dolara do sada nisu bili uspešni. Kijev želi otpis dela dugova i odlaganje plaćanja.

Stoga se vlada u Kijevu upustila u odmeravanje snaga sa Gazpromom. Njoj je potreban svaki dolar kako bi se izbegao bankrot. Gazprom sada mora da smanji količinu gasa koju pumpa kroz gasovode. Istovremeno, ovom koncernu su potrebni rezervoari koji se nalaze na teritoriji Ukrajine, koji služe za stabilno snabdevanje gasom potrošača u zemljama EU.

I Rusija i Ukrajina tvrde da aktuelni spor neće ugroziti snabdevanje potrošača na zapadu Evrope. Tokom narednih dana počinju pregovori vlade u Kijevu sa evropskim kreditorima o finansijskoj pomoći koja će omogućiti da se ruskim gasom pravovremeno napune pomenuti rezervoari. Kijev tvrdi da mu je za to potrebno oko milijardu dolara.

Ukrajina se i sada uzda u to da će EU posredovati u sporu sa Gazpromom. Naredni krug pregovora je planiran za septembar. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: