Zašto SAD strahuju od odlaska Grka?

Ekonomija SAD verovatno neće trpeti posledice zbog grčke krize, ipak u Vašingtonu strahuju od geopolitičkih posledica ukoliko ta članica NATO, napusti evrozonu.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 03.07.2015.

09:13

Default images
Foto: Beta/AP

Grčka se za vreme ratova u bivšoj Jugoslaviji pokazala kao faktor stabilnosti, a ona, takođe, predstavlja važnu raskrsnicu za izbeglice iz Avganistana, Iraka i Sirije, izveštava nemački radio Dojče vele.

Ukoliko Grčka, doživi potpunu finansijsku propast i napusti evrozonu, time bi jedan strateški tranzitni region mogao da postane nestabilan, navodi DW.

U Vašingtonu postoji i zabrinutost da bi Grčka mogla da se obrati Moskvi i zatraži finansijsku pomoć i time izigra napore Zapada u stvaranju zajedničkog fronta protiv ruske intervencije u Ukrajini.

Ruski predsednik Vladimir Putin je Grčkoj već ponudio finansijsku pomoć tražeći zauzvrat dopuštenje za gasovod koji bi prolazio kroz Grčku, a levičarska vlada u Atini još razmatra ponudu, podseća DW.

"Grčka se nalazi u opasnom susedstvu. Jedna od velikih prednosti ulaska Grčke u Evropsku uniju i evrozonu je bila da se Grčka jače poveže za srce Evrope“, izjavio je bivši predstavnik SAD pri Međunarodnom monetarnom fondu Daglas Rediker.

Politički gledano Vašington u grčkoj krizi ima ograničene mogućnosti delovanja, ali putem odlučujuće uloge u MMF-u SAD mogu indirektno uticati na grčku krizu, smatra smatra Rediker.

"MMF se izjasnio za delimično opraštanje dugova Evropljana. Utoliko je MMF za Grčku i ostale evropske vlade ujedno prijatelj i neprijatelj", ističe Rediker.

SAD se, međutim, verovatno neće javno oglašavati sa savetima kako Evropljanima ne bi otežavali rešavanje krize, navodi Rediker.

"Naravno da SAD imaju interes da evropska privreda bude stabilna. Ali ne mogu da odlučuju kako će Grci da vode svoje poslove", dodao je on.

Prema većini kalkulacija sa Vol strita, bankrot Grčke bi tek u zanemarljivoj meri pogodio ekonomiju SAD, ipak berzanski indeks Dau Džons početkom sedmice pao je za dva odsto, što je najveći pad tog indeksa u protekle dve godine.

Predsednik preduzeća Merk Investments iz San Franciska Aksel Merk smatra, međutim, da se eventualni grčki bankrot ne može uporediti sa situacijom iz 2008. kada je "postojala opasnost da propadne čitav finansijski sistem“.

Od 2012. u evrozoni su sprovedene važne strukturne reforme, tako da najveći deo grčkih dugova sada snose nadnacionalne institucije poput MMF-a, Evropske centralne banke i EU, pa postoji mali rizik da eventualna finansijska propast Grčke probije granice evrozone i proširi se preko Atlantika, rekao je Merk za DW.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: