MMF: Grčkoj treba otpis duga i 50 mlrd EUR

Međunarodni monetarni fond (MMF) je saopštio da će Grčkoj biti potrebno 50 milijardi evra novih finansijskih sredstava u naredne tri godine.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 02.07.2015.

17:28

Default images

Samo nekoliko dana uoči održavanja referenduma u Grčkoj, MMF poručuje da će zvaničnoj Atini trebati otpis velikog dela duga radi kreiranja manevarskog prostora i stabilizovanja privrede, javljaju dopisnici britanskog lista Gardijana, koji su imali uvid u dokument MMF-a.

Zvaničnici Fonda, takođe, navode da nisu spremni da Odboru direktora iznesu predlog o trećem paketu pomoći za Grčku, ako on ne bude podrazumevao obavezu sprovođenja ekonomskih reformi i otpis duga.

Prema mišljenju MMF-a, Grčka treba da dobije grejs period od 20 godina pre nego što počne da vraća dugove, a konačna isplata duga, kako ocenjuju u toj međunarodnoj finansijskoj instituciji, ne bi trebalo da se dogodi do 2055. godine.

"MMF priznaje da pogoršanje finansijske pozicije Grčke znači da ona nije u stanju da se uhvati u koštac sa vraćanjem dugova tokom još najmanje tri godine, čak ni kada bi dobila otpis duga. I uz lakše uslove finansiranja do 2018. godine, dug Grčke bi decenijama ostao na izuzetno visokom nivou", navodi se u dokumentu MMF-a, navodi britanski list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: