Dogovor o dugu Ukrajine, što pre

Ukrajina i njeni privatni kreditori složili su se da postignu sporazum o restrukturiranju duga "što je pre moguće", saopšteno je u Vašingtonu.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 02.07.2015.

13:20

Default images
Foto: Thinkstock.com

"Sve strane su se složile da započnu pregovore bez preduslova s ciljem postizanja dogovora o restruktuiranju duga što je pre moguće", navodi se u saopštenju u kojem se dodaje da će ti pregovori početi naredne nedelje.

Ukrajina i njeni privatni kreditori, pretežno američke investicione firme, već nedeljama vode teške pregovore o smanjenu duga, koji zahteva Međunarodni monetarni fond (MMF) kao nastavak finansijske pomoći Ukrajini.

Na ivici bankrota posle godinu i po dana građanskog rata, Ukrajina je dobila kreditnu pomoć od MMF-a od 17,5 milijardi dolara, čime je smanjen njen dug na "održiv" nivo.

Javni dug Ukrajine ove godine će dostići 94 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) a njen spoljni dug 158 odsto BDP zbog devalvacije ukrajinske valute hrivnje i prazne državne kase.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: