"Ne bismo imali čime ni da štampamo drahmu"

Grčki ministar finansija Janis Varufakis poručuje da Grčka više nema prese za štampanje drahmi.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 02.07.2015.

12:59

Default images
Foto: Beta/AP

Sa porastom spekulacija da će Grčka biti primorana da izađe iz evrozone i da će morati da štampa sopstvene novčanice posle referenduma, zakazanog za 5. juli, grčki ministar finansija Janis Varufakis poručuje da Grčka više nema prese za štampanje drahmi.

"Nemamo kapacitet. U 2000. godini, godinu dana pre pridruživanja Grčke evrozoni, jedna od stvari koju smo morali da uradimo je bila da se rešimo svih naših štamparskih presa kako bismo uverili evropski blok da je ulazak u monetarnu uniju nepovratan proces", izjavio je Varufakis za australijski radio ABC.

"Uništili smo sve štamparske prese, više ih nemamo", poručio je Varufakis.

Vlada u Atini je za ovu nedelju, 5. jul, sazvala referendum, na kom će se građani izjasniti da li prihvataju predlog kreditora za spasavanje Grčke.

"Ukoliko na referendumu ovog vikenda Grci masovno zaokruže "DA", grčka levičarska vlada može da podnese ostavku", rekao je za australijski radio Varufakis i "Blumbergu" najavio da će on to u slučaju takvog ishoda svakako uraditi.

Na pitanje novinara da li će vlada u Atini podneti ostavku u slučaju da opcija "DA" odnese pobedu, Varufakis je rekao: "Da, mislim da bi to bilo ispravno, ali ćemo to učiniti u duhu saradnje sa svakom vladom koja bi nas nasledila."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: