"U kom svetu živi ova kancelarka"

Nemački mediji sada kada je grčka kriza na vrhuncu, ocenjuju da je Grčka praktično bankrotirala, ali da je nemačka kancelarka Angela Merkel ostala smirena.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 02.07.2015.

09:42

Default images
Foto: Tanjug/AP

Merkelova je ponovila da su vrata za pregovore sa Grčkom bila i ostaju otvorena, ali i poručila da neće biti pregovora o novom sporazumu sa Atinom pre referenduma, predviđenog za nedelju.

Dodajući da Evropa nije samo zajednica vrednosti i prava, već predstavlja i sudbinsku zajednicu, Merkelova je rekla da se će pokazati da li će ona iz krize izaći jača nego što je ušla. "Radi se o velikim stvarima. Svet gleda u nas", rekla je Merkel i dodala da, međutim, budućnost Evrope nije stavljena na kocku.

To će se dogoditi, rekla je Merkelova, ako Evropa zaboravi šta je ona i šta su njene vrednosti. "Tada će evro propasti, a time i Evropa", upozorila je Merkelova i dodala da je Evropa, kao zajednica vrednosti i prava, jaka i da je za prevladavanje krize potrebno vreme.

Vicekancelar nemačke vlade i ministar privrede Zigmar Gabrijel je u diskusiji naglasio da Evropa sebi ne sme dopustiti ucenjivanje, ali i istakao da u Evropi svako ima pravo na pomoć i podršku. "Ali, i svako u sopstvenoj zemlji mora činiti onoliko, koliko može", rekao je Gabrijel i prebacio grčkoj vladi da ne čini dovoljno.

Isto kao i Gabrijel, smatra i ministar finansija Volfgang Šojble koji je rekao da je ljudima u Grčkoj najteže i da se problem precizno mora analizirati. "Radi se o tome da Grčka mora održati ono što je obećala", rekao je Ssojble i naglasio da se situacija "dramatično pogoršala" i da aktuelna vlada u Atini nije ništa učinila.

Opozicioni političari iz partija Zeleni i Levica kritikovali su i vladu u Grčkoj, ali i u Berlinu.

Tako je Sven-Kristijan Kindler iz partije Zeleni prebacio grčkoj vladi da ne čini dovoljno, ali i naglasio da je politika rigorozne štednje u Evropi propala.

"U kom svetu živi ova kancelarka", upitao je poslanik partije Zeleni i prebacio Merkelovoj da umanjuje probleme, dok su mediji postavili pitanje da li je ona tu kritiku registrovala dok je sedela sa strane i ćaskala sa šefom poslaničkog kluba svojih demohrišćana Folkerom Kauderom.

Iz redova partije Zeleni čulo se i da izlazak Grčke iz evrozone ne bi bio kraj već početak novog užasa, dok je šef poslaničkog kluba Levice Gregor Gizi naglasio da bi jedan "Grexit" izazvao lančanu reakciju.

On je zahtevao od Mekrelove da u poslednjoj sekundi nađe rešenje. Ako to učini, onda će otići u istoriju kao spasitelj, dok će u suprotnom otići kao razarač evropske ideje, upozorio je Gizi Merkelovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: