Merkel: Sve sam rekla, čekam referendum

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da njeni lični odnosi sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom nisu narušeni zbog zastoja u pregovorim.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 01.07.2015.

18:35

Default images
Foto: Beta/AP

"Razgovarala sam sa Aleksisom Ciprasom bezbroj puta proteklih dana. Naši lični odnosi nisu narušeni ni najmanje", rekla je Merkel na konferenciji za novinare sa italijanskim premijerom Mateom Rencijem, koji se nalazi u poseti Berlinu, preneo je Rojters.

Merkel je ponovila da ostaje pri svom stavu da pregovora o novom paketu pomoći Grčkoj ne može biti, pre nego što ta država održi referendum, najavljen za 5. jul.

"Iznela sam svoj stav i nemam ništa da mu dodam", kazala je Merkel nakon sastanka sa Rencijem.

Merkel je istakla da podržava "pravo jedne suverene države" da donosi odluke, dodajući da je jednako pravo drugih država da imaju svoje stavove.

Ranije danas, Merkel je saopštila da novog sporazuma sa Grčkom ne može biti pre referenduma, a ovaj stav u suprotnosti je sa stavom francuskog predsednika Fransoa Olanda, naveo je AP.

Renci je rekao da smatra da je referendum "greška", ali da postuje volju grčkog naroda. Šef evrogrupe i holandski ministar finansija Jerun Dajselblum izjavio je danas da će ministri finansija evrozone raspravljati o najnovijem predlogu Atine, ali da su male šanse za ostvarivanje napretka u pregovorima posle obraćanja grčkog premijera Aleksisa Ciprasa naciji.

"Razgovaraćemo o predlozima, ali nakon poslednjeg govora, smatram da su male šanse za napredak", izjavio je Dajselblum novinarima, a prenosi Rojters.

Manje od 24 sata pošto je Cipras u svom pismu obavestio kreditore da će prihvatiti njihovu ponudu, ali uz izvesne izmene, premijer Grčke je u današnjem televizijskom obraćanju naciji rekao da je Grčka bila ucenjena, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: