Merkelova: Hteli ste referendum - čekajte

Nemačka kancelarka Angela Merkel kaže da neće biti nikakvih pregovora o novom paketu za spas posrnule Grčke pre referenduma, koji je zakazan za nedelju.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 01.07.2015.

13:13

Default images
Foto: Tanjug/AP

Prema njenim rečima, kao što Grci imaju legitimno pravo da održe referendum, tako i druge članice Evrozone imaju pravo da reaguju i izraze svoje mišljenje o tome.

Kako je rekla, situacija jeste izazov, ali Evrozona nije ugrožena i najveći teret nosi upravo grčki narod.

"Radi se o velikim stvarima. Svet gleda u nas", rekla je Merkelova i dodala da, bez obzira na sve, budućnost Evrope nije stavljena na kocku.

Prema njenim rečima, ako Evropa zaboravi šta je ona i šta su njene vrednosti, tada će i evro propasti, a time i Evropa. Merkelova je istakla da su vrata za pregovore sa tom članicom EU ostala otvorena, iako Grčka nije ispunila svoje obaveze prema kreditorima iz programa spasavanja.

Ona je poručila da je cilj stabilnost Evrozone i da se kompromis po svaku cenu ne isplati.

Premijer Grčke Aleksis Cipras poslao je pismo u Brisel u kome navodi da je spreman da prihvati veći deo novog predloga kreditora uz "male izmene". Međuutim, nemački ministar finansija Volfgang Šojble kaže da nova ponuda grčkog premijera kreditorima nije donela ništa novo i pozvao je Grke da objasne šta zapravo žele.

Šojble je saglasan sa Merkelovom da nema smisla govoriti o novim pregovorima do referenduma.

Mediji su danas preneli i da je procurio tajni dokument MMF koji pokazuje da bi Grčka uprkos svim merama štednje bila na neodrživom nivou duga od 118 % BDP do 2030. godine.

Međunarodni monetarni fond, Evropska centralna banka i Evropska komisija, kako se navodi, znaju da Grčka čak ni pristankom na sve zahteve kreditorske trojke neće rešila svoje probleme, već će praktično samo odložiti bankrotstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: