Šojble: Ostaju i ako izglasaju "ne"

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble rekao je zakonodavcima u Berlinu da će Grčka za sada ostati u evrozoni čak i ako na referendumu odbace mere štednje.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.06.2015.

15:47

Default images
Foto: Beta/AP

Šojble je takođe rekao da će Evropska centralna banka (ECB) učiniti sve što je potrebno da zaštiti evro u slučaju da Grci na referendumu zakazanom za 5. jul zaokruže "ne" merama štednje, rekli su za "Blumberg" učesnici sastanka iza zatvorenih vrata u Berlinu koji su želeli da ostanu anonimni.

Premijer Grčke Aleksis Cipras sazvao je referendum na kom građani treba da se izjasne da li su za ili protiv prihvatanja najnovijeg predloga međunarodnih kreditora, koji su, pak, poručili da su vrata za pregovore i dalje otvorena i upozorili da bi opcija "ne" na referendumu značila izlazak Grčke iz evrozone.

Stav Nemačke po pitanju grčke krize pokazuje da se zakonodavci u Berlinu pripremaju za opciju da Grčka odbaci predlog kreditora, ocenjuje "Blumberg".

Šojble je naveo da bi Grčka u tom slučaju mogla da dobije pristup evropskim fondovima za podsticanje privrede, vrednim oko 32 milijarde evra.

"Naš cilj je da Grčka ostane u evrozoni, bez obzira na rezultate referenduma. Na Grčkoj je da odluči da li to želi", navela je poslanica iz Hrišćansko-demokratske unije, Antje Tilman.

"Grčka vlada neće uspeti da uništi Evropu. Pred Grčkom je težak put, ali mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da sačuvamo stabilnost u Evropi", rekao je juče Šojble za televiziju ARD.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker poslao je još jednu ponudu Atini u pokušaju da se postigne sporazum o novom paketu reformi u zamenu za finansijsku pomoć, pre nego što danas istekne krajnji rok za vraćanje grčkog duga Međunarodnom monetarnom fondu, za šta Atina nema sredstva.

Prema toj ponudi, Cipras bi danas trebalo da pošalje pisani pristanak na najnovije uslove, kao i da se obaveže da će u javnosti voditi kampanju da novi predlog na referendumu dobije podršku naroda.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da nije upoznata sa novim predlogom koji je Evropska komisija dostavila Atini. "Jedina stvar za koju znam jeste da je poslednja ponuda sa kojom sam upoznata ona od prošlog petka. Više nemam ništa da vam kažem", rekla je Merkelova novinarima, a prenosi agencija Frans pres.

Kancelarka je juče izjavila da je Nemačka spremna da pomogne Grčkoj u okviru svojih moći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: