Grci imaju sekundu duže da plate dug

Grčka ima rok do ponoći da isplati 1,6 milijardi evra MMF-u, a za isplatu poklonjena joj je i sekunda duže.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 30.06.2015.

12:35

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Naime, poslednji minut ove noći imaće 61 sekundu a dodatni sekund ubačen je kako bi omogućio da se atomski časovnici usklade sa Zemljinom rotacijom, koja se polako usporava, ali tehnološke kompanije i svi oni koji se bave internetom strahuju da bi taj jedan sekund mogao da izazove pravi haos. Opširnije o tome u našoj rubrici Život.

Što se grčke tiče, tačka ključanja krize sve je bliže, a pojedini izvori tvrde a je dogovor između zemlje i kreditora moguć u “minut do 12h”.

Iako bi Grci trebalo da se u nedelju na referendumu izjasne o tome da li žele sporazum sa kreditorima, "Gardijan" piše da Atina danas vodi pregovore sa Briselom.

Navodno je premijer Aleksis Cipras u kontaktu sa predsednikom EK Žan-Klodom Junkerom, a na stolu je novi predlog kreditora, koji je poslat u Atinu prošle noći.

Treba podsetiti i da je grčki premijer jasno stavio do znanja sinoć da Atina nema za otplatu 1,6 milijadi evra duga.

"Kako je moguće da poverioci čekaju isplatu MMF-a kada su naše banke ugušene", rekao je kasno sinoć Cipras u intervjuu ERT televiziji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: