Krugman: Ne dramite, bolje ostavite €

Grci bi trebalo da zaokruže "ne" na referendumu, a grčka vlada trebalo bi da bude spremna, ako to bude neophodno, da napusti evro, poručio je Pol Krugman.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 30.06.2015.

09:00

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

"Da biste razumeli zašto ovo kažem, treba da shvatite da je mnogo toga - ne sve, ali mnogo toga - od onoga što ste čuli o grčkom rasipništvu i neodgovornosti pogrešno", napisao je Krugman koji je dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju u kolumni za "Njujork tajms".

Krugman smatra da bi za Grke napuštanje evra bilo bolje nego ostanak na mrtvoj tački kao poslednjih pet godina, kao i da bi glasanje za nastavak saradnje s kreditorima, gotovo sigurno značilo pad vlade Aleksisa Ciprasa.

Krugman je ocenio da izlazak Grčke iz evrozone uopšte nije tako strašan kao što ga neki prikazuju i da je to mnogo bolje nego ostanak u istom sistemu. On je napisao i da je već izvesno vreme očigledno da je kreiranje evra bila užasna greška.

Krugman piše i da Evropa nikad nije imala preduslove za uspešnu zajedničku valutu, a da je njeno napuštanje mnogo teža odluka nego da se u nju nikad ne uđe.

"Situacija u Grčkoj je sada došla do, kako izgleda, tačke bez povratka. Banke su privremeno zatvorene, a vlada je uvela kontrolu kapitala - ograničenja za protok fondova van zemlje. To izgleda kao da će vlada uskoro početi da isplaćuje penzije i plate priznanicama, zapravo stvarajući paralelnu valutu. A sledeće nedelje biće održan referendum da li da se prihvate zahtevi "trojke" - za još mera štednje", napisao je Krugman i dodao da se nada da će "Grci glasati ispravno".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: