EU zbija redove, Cipras dobio pismo

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu rekao kako ne vidi volju među državama članicama da pristanu na Ciprasov zahtev

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.06.2015.

08:09

Default images
Foto: Beta/AP

"Nakon konsultacije sa liderima, a u odsustvu novih elemenata, nisam uočio spremnost da se postupi suprotno pozicijama koje su ministri finansija izrazili na sastanku 27. jula", piše u Tuskovom pismu, koje je bilo dostupno Rojtersu, poslatom u odgovor na Cipraasov zahtev da se kreditiranje Grčke produži za još mesec dana.

Ovo pismo odslikava zbijanje redova lidera EU nakon što je Cipras zakazao referendum o ponudi kreditora "keš za reforme", podstičuće Grke da tu ponudu odbace.

Tusk ističe kako je proces pregovora dogovoren na samitu država članica evrozone prošlog ponedeljka i potvrđen na sastancima u četvrtak i petak.

"Nažalost, vaša vlada je napustila pregovore o programu pomoći", rekao je on i istakao kako nakon isteka dosadašnjeg programa pomoći sutra Grčka može da zatraži novu pomoć.

"U Evropi vrata za pregovore ostaju uvek otvorena u duhu solidarnosti i odgovornosti", zaključio je Tusk u pismu Ciprasu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: