Junker: Egoizam, taktika, populizam

Predsednik EK Žan-Klod Junker rekao je da je razočaran zbog ponašanja grčkih vlasti, okrivio ih za neistine i naveo da je Evropa "učinila sve što je mogla".

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.06.2015.

13:41

Default images
Foto: Beta, AP

Junker je po drugi put rekao da se oseća izdanim, a u potezima vlade Aleksisa Ciprasa video je "egoizam, taktičke igre, populističke igre".

"Posle svih napora, osećam se izdanim. Staviti jednu demokratiju nasuprot 18 drugih demokratija nije dostojno grčkog naroda, niti je fer prema narodu Grčke. Učinili smo sve i mi ne zaslužujemo kritikuje", kaže Junker.

Kako je rekao šef EK, referendum u Grčkoj znači i glasanje za ostanak ili izlazak iz zone evra.

"Pozivam grčki narod da zaokruži da u nedelju, jer to znači 'da' ostanku u Evrozoni. Poručujem grčkom narodu - nemojte se samoubiti zbog toga što se plašite smrti", rekao je on.

Junker je istakao da su pregovori vođeni "više na političkom nivou, baš kao što su Grci želeli".

"Ostale zemlje Evrope su takođe bile na teškim mukama i donosile teške odluke. Mi smo radil danonoćno, sve što smo mogli, kako bismo postigli dogovor, sve dok Grci nisu jednostrano prekinuli razgovore i pozvali na referendum", rekao je Junker.

Junker je optužio grčku stranu i da je namerno odugovlačila pregovore i naveo je da je Grčka imala mogućnost da odgovori na zahteve kreditora.

"Da, paket je bio zahtevan, ali i pošten. Nismo predlagali smanjenje penzija, to nikada nije bilo na stolu i nije ispravno govoriti da jeste", rekao je Junker.

Junker je rekao da su kreditori bili spremni da pregovaraju o otpisima dugova.

"Grčki narod zaslužuje da zna celu istinu. Bilo bi dobro da su vlasti u Atini govorile istinu", rekao je on.

Junker je podvukao da bi "ne" na referendumu bilo katastrofalno po Grčku.

"Referendum je iznenađenje za nas. Cipras nam ništa nije rekao, ali ga ne okrivljujem. Ukoliko Grčka zaokruži 'ne', cela planeta će znati da grčki narod želi da se udalji od Evrope. Nikada neću izneveriti grčki narod, a znam i da grčki narod ne želi da izneveri Evropsku uniju", rekao je Junker.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: