Grčka vlada pisala turistima: Ima svega

Grčka vlada poručila je da turisti ne moraju da brinu i da su obezbeđeni svi proizvodi i usluge kako bi gostima boravak u Grčkoj bio "ugodan i zabavan".

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.06.2015.

09:15

Default images
Foto: Thinkstock.com

Takođe, neće biti ograničenja za strane turiste prilikom podizanja novca iz banaka u toj zemlji, iako je za Grke limit 60 evra, preneo je AFP.

Istovremeno, u vlasti u Atini odlučili su da turisti koji borave u Grčkoj i vlasnici kreditnih kartica izdatih u drugim zemljama neće biti pogođeni merama kontrole kapitala.

"Svako ko poseti, ili namerava da poseti Grčku neće biti pogođen merama kontrole kapitala koje su uvedene pre nekoliko sati i one se neće odnositi na posetioce koji žele da izvrše transakcije ili da podignu novac kreditnom karticom izdatom u njihovoj zemlji", navedeno je u saopštenju grčke vlade.

Grčka vlada je, kao reakciju na zabrinutost evropskih turista, objavila saopštenje u kome se navodi da korisnici debitnih ili kreditnih kartica izdatih u inostranstvu neće imati nikakve probleme tokom boravka u Grčkoj.

"Treba istaći da ima sasvim dovoljno i goriva i svih drugih proizvoda i usluga, kako bi se obezbedio ugodan i zabavan boravak gostima u svakom gradu, regiji ili ostrvu", navodi se u saopštenju.

Grčke vlasti dodaju da će "nastaviti da pružaju visok nivo usluga, koji je tu zemlju i doveo do toga da bude jedna od najtraženijih turističkih destinacija u svetu".

"Turisti koji su već ovde i oni koji tek planiraju da dođu neće ni na koji način osetiti ove događaje i moći će da nastave da uživaju u svom odmoru u Grčkoj bez ikakvih problema", navodi se u saopštenju. Grčki Savet za finansijsku stabilnost predložio je da banke u Grčkoj ostanu zatvorene narednih šest radnih dana, a da od utorka iz bankomata može da se podigne maksimalno 60 evra dnevno.

Savet je, takođe, predložio da u ponedeljak budu zatvoreni i bankomati, dodajući da bi se limit od 60 evra odnosio na vlasnike kartica grčkih banaka, dok bi maksimalno ograničenje za vlasnike stranih kartica određivale njihove banke.

Premijer Grčke Aleksis Cipras saopštio je prethodno da će banke u Grčkoj jedno vreme biti zatvorene i optužio evropske partnere i Evropsku centralnu banku da vrše pritisak na Grčku.

Prema preporuci Ministarstva spoljnih poslova, turisti iz Austrije bi trebalo da ponesu novca dovoljno za čitav period planiranog boravka.

"U Grčkoj može doći do dužih čekanja ili nestašica prilikom podizanja gotovine u bankama. Takođe i bankomati mogu biti nedovoljno snabdeveni gotovinom, tako da podizanje novca ne može uvek biti osigurano. Zato se preporučuje da za čitav planirani odmor turisti ponesu dovoljno gotovine", navodi se u preporuci na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Austrije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: