Britanija privatizuje zelenu banku

Konzervativna vlada Velike Britanije planira da privatizuje "zelenu" banku u cilju finansijske podrške izgradnji ekološki prihvatljive infrastrukture.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 28.06.2015.

13:54

Default images
Foto: Thinkstock.com

Britanski ministar finansija Džordž Ozborn izjavio je da će novac dobijen od prodaje akcija banke, koja je osnovana pre tri godine, biti upotrebljen za smanjenje javnog duga, prenosi agencija Frans pres.

"Osnovali smo Zelenu investicionu banku (GIB) 2012. radi podrške važnim investicijama u zelenu infrastrukturu i banka je od tada samo jačala. Zbog toga sada možemo da razmotrimo opcije prebacivanja banke u privatni sektor, iz kog će ona moći da pristupa većim izvorima kapitala i da investira u niz zelenih sektora", rekao je Ozborn.

"Želimo da GIB privuče više investicija i upotrebićemo novac od prodaje akcija za smanjenje javnog duga i jačanje ekonomske sigurnosti građana", dodao je ministar.

Prema podacima vlade, GIB je uložio dve milijarde funti (2,8 milijardi evra) u finansiranje 50 projekata, uključujući tehnologije za skladištenje smeća i reciklažu, kao i vetroelektrane u vodi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: