Kazahstan lobira za novac u SAD i Evropi

Kazahstan planira da emituje evroobveznice na sumu veću od dve milijarde dolara, izjavio je novinarima ministar nacionalne privrede Erbolat Dosajev.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 25.06.2015.

13:57

Default images
Foto: Thinkstock

Prema njegovim rečima, ministar finansija zemlje Bahti Sultanov se trenutno nalazi u Americi gde se sastaje s investitorima, posle čega ide u Evropu, preneo je Interfaks.

Privučena sredstava biće upotrebljena "isključivo za finansiranje budžeta", kazao je Dosajev. "Tržište nije najbolje, ali se nadamo da smo mu mi interesantni".

Kako je objavljeno ranije, pozivajući se na izvor u bankarskim krugovima, Kazahstan će, počev od 24. juna, sprovesti seriju sastanaka s investitorima o instrumentima sa fiksnim prihodima u Londonu i SAD čiji rezultat bi trebalo da bude emitovanje evroobveznica u dolarima.

Prethodni put Kazahstan je izašao na medjunarodno tržište kapitala u oktobru prošle godine.

Tada su emitovane 10-ogodišnje evroobveznice na 1,5 milijardi dolara i 30-ogodišnje evroobveznice na jednu milijardu dolara s prinosima od 150, odnosno 200 baznih poena.

To su bile prve evroobveznice za 14 dolara. Sredstva su planirana za finansiranje deficita budžeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: