Cipras: Presedan - ne prihvataju predloge

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je da međunarodni kreditori nisu prihvatili nove predloge grčke za rešenje krize i ocenio to kao presedan, javlja Blumberg.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 24.06.2015.

12:16

Default images
Foto: Beta, AP

Premijer Grčke je svom kabinetu pred novi put u Brisel rekao da je u pitanju "veoma čudan stav koji iza sebe krije samo dve mogućnosti".

"Ili ne žele sporazum ili služe nekim posebnim interesima u Grčkoj", rekao je Cipras grčkoj vladi, a zatim deo izjave objavio na svom tviter nalogu.

Cipras je istakao da se odbijanje predloženih mera nije dogodilo ni u slučaju Italije ni u Portugalu, a činjenicu da je to javno objavio, britanski "Gardijan" ocenjuje kao "skidanje rukavica" pred novu rundu pregovora.

Grčki zvaničnici su nezvanično rekli da se Ciprasova izjava pre svega odnosi na krute stavove MMF.

"Gardijan" navodi i da u grčkoj vodećoj partiji Sirizi ima sve više onih koji otvoreno postavljaju pitanje da li EU, ECB i MMF uopšte zaista žele sporazum sa Ciprasovim kabinetom.

Na drugoj strani, dopisništvo "Fajnenšel tajmsa" iz Brisela navodi da su kreditori "nezadovoljni time što Grčka pokazuje da nije spremna da ispuni sve ono što je predložila u ponedeljak".

Cipras je otputovao na novu turu pregovora u Briselu, a pred sutrašnji samit EU tamo idu i predstavnici opozicije - bivši premijer Antonis Samaras i lider centrističke partije To Potami Stavros Teodorakis.

"Pet meseci odugovlačenja i čvrste odbrane su se pokazali kao pravi fijasko", ocenila je Samarsova Nova demokratija.

Inače, pre nego što je objavljeno da su kreditori odbili deo predloženih mera, ministar finansija Janis Varufakis je uz osmeh rekao da se "ulazi u poslednju fazu pregovora".

"Nadamo se i stremimo ka tome da ova faza bude poslednja", rekao je Varufakis.

Šta su ponudili Grci

Podsetimo, u eksklutzivnom intervjuu za BBC, grčki ministar privrede Jorgos Statakis veruje da će Grčka biti sposobna da vrati MMF-u 1, 5 milijardi evra koje dospeva na naplatu krajem meseca. On je izneo detalje predloga koje je spremila Grčka:

- novi porez na preduzeća

- novi porez na bogate

- Nekoliko povećanja stope PDV-a.

Statakis je napomenuo da Siriza, na čelu sa Ciprasom neće ići preko svoje crvene linije mogućnosti. Prema njegovim rečima, ne bi trebalo da bude daljih smanjivanja plata i penzija u javnom sektoru. I neće biti povećanja PDV na struju.

Takođe je rekao da će se ići na smanjenje budžetskog deficita i javnog duga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: