Kakav gas iz Azerbejdžana, oni ga uvoze

Evropa računa na azerbejdžanski gas, ali Azerbejdžan već sada oseća gasni deficit. "Gasprom“ saopštava da je spreman da pokrije potrebe za gasom republike.

Svet

Izvor: Sputnik

Ponedeljak, 22.06.2015.

12:45

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

"Gasprom“ je saopštio da je spreman da počne sa isporukama gasa Azerbejdžanu. Do ove godine, ruski gigant je sam kupovao azerbejdžanski gas. Prema podacima "Gasproma“, 2013. godine je bilo isporučeno 1,4 milijardi kubnih metara gasa, a 2014. godine 0,21 milijarda kubnih metara, a 2015. godine isporuke iz Azerbejdžana su se svele na nulu.

"Zbog povećanja unutrašnjih potreba za gasom i porasta ekonomije Azerbejdžana ’Gasprom‘ je spreman da udovolji potrebe republike za uvozom gasa u potrebnim obimima“, rekao je šef ruske kompanije Aleksej Miler tokom Peterburškog međunarodnog ekonomskog foruma.

"Bez obzira na velike zalihe gasa u Azerbejdžanu, dinamika njihove eksploatacije (pre svega najvećeg naftnog polja Šah Deniz) sada se jako usporila. To je vezano za nedostatak slobodnih finansijskih resursa“, rekao je član ekspertskog saveta Saveza za naftu u gas Rusije Eldar Kasajev.

Stvar je u tome da je ekonomija Azerbejdžana veoma zavisna od prihoda od nafte i gasa. Pad cena na naftu povukao je za sobom pad cena na gas, pošto su dugoročni ugovori za gas povezani za cenu nafte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: