Štiglic: Eplu i Guglu je "odzvonilo"

Grupa vodećih ekonomista, s nobelovcem Jozefom Štiglicem na čelu, pozvala je sve zemlje da revidiraju svoj poreski sistem.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.06.2015.

12:59

Default images
(Foto: Beta/AP)

Ekonomisti pokušavaju da spreče multinacionalne kopanije poput Epla i Gugla da iskorišćavaju rupe u zakonima i plaćaju manje poreze.

"Multinacionalne kompanije deluju i stoga bi trebalo da budu oporezovane kao samostalne kompanije. Vreme je da naše (političke) vođe budu odvažne", izjavio je Štiglic.

Naime, mnoge velike kompanije poznate su po tome što prebacuju svoj dobitak i profit između podružnica kako bi platili manje poreze u pojedinim državama, kao što su Irska i Luksemburg, objasnio je Štiglic. On smatra da bi stvaranje novog svetskog poreskog sistema mogal biti realno, ali sve države bi trebalo da rade zajedno na tome kako bi zatvorile sve rupe u zakonima.

Grupa ekonomista je u saopštenju izjavila da je neophodno da se stane na kraj konkurentnim poreskim sistemima kako bi se u korenu sprečilo utrkivanje različitih država.

Razvijene zemlje trebalo bi da preduzmu prvi korak tako što bi odredile minimalni porez za korporacije, što bi se moglo učiniti pod pokroviteljstvom Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj.

"Nećemo dozvoliti (kompanijama) da jednostavno kupuju okolo i izbegavaju sve poreze. Toj ideji je odzvonilo ", izjavio je Štiglic koji smatra da je vreme da kompanije počnu da plaćaju porez na osnovu međunarodne prodaje. Na primer, Epl više od 35 odsto prihoda ostvaruje u SAD, pa bi porez na taj prihod trebao da plati i u SAD.

Firme bi takođe trebalo da raspodele prihod od intelektualnog vlasništva u zemljama u kojima su te ideje razvijene, umesto tamo gde je niži porez, piše CNN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: