Australija prešišala najveće

Australija je u prvom tromesečju ove godine zabeležila najveći privredni rast u jednom kvartalu za godinu dana.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 03.06.2015.

10:56

Default images
Foto: Thinkstock

Bruto domaći proizvod Australije je u prvom kvartalu 2015. povećan 0,9 odsto posle rasta od 0,5 odsto u prethodnom tromesečiju, zahvaljujući dinamizmu izvoza sirovina, tržištu nekretnina i sirovoj potrošnji.

Rast BDP Australije u navedenom periodu viši je nego britanski (0,3) odsto, EU (0,4) odsto i SAD koja je zabeležila pad.

Na godišnjem nivou rast BDP Australije u prva tri meseca ove godine iznosio je, međutim, 2,3 odsto što je najmanji rast od kraja 2013. zbog smanjenja investicija u rudarskom sektoru i jakog pada cena većine prirodnih resursa ove zemlje, prenosi AFP.

Australijska centralna banka podržala je tražnju smanjivši referentnu kamatnu stopu dva puta ove godine na rekodno niskih dva odsto.

Zahvaljujući ovoj eri sektor nekretnina je zabeležio rast tokom prvog ovogodišnjeg kvartala čak pet odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: