Šojble: Siriza je prevarila Grke

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble optužio je vladajuću grčku stranku Sirizu da je zavarala glasače na poslednjim izborima.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 03.06.2015.

09:56

Default images
Foto: Beta, AP

Šojble je optužio Sirizu da je glasačima obećala da će moći da ostanu u evrozoni, a da pri tom ne moraju da se suoče sa krupnim reformama.

"Evropa je zasnovana na uzajamnom poverenju. Morate delovati sa uviđavnošću, a upravo to čini trenutne pregovore sa Grčkom toliko zamornim", rekao je Šojble nemačkom nedeljniku "Virtšaftsvohe", u trenutku kada rastu tenzije između Atine i međunarodnih kreditora dok pokušavaju da postignu dogovor o odmrzavanju preostalih pozajmica.

Nemački ministar je naveo da je Siriza na poslednjim izborima "uspela da ubedi Grke da postoji jednostavniji način da ostanu u evrozoni - način bez značajnih reformskih napora, koji su, zapravo, u interesu Grčke", prenosi Rojters.

"Možda nije trebalo da daju takva obećanja", ocenio je on, dodavši da je više puta pokušavao da pronađe način da Grčka stane na svoje noge.

Grčki premijer Aleksis Cipras danas će se u Briselu sastati sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom u pokušaju da izdejstvuje dogovor pre nego što njegova zemlja ostane bez novca.

U međuvremenu, predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je da između Berlina i Atine nema "natezanja" oko reformi, ali da Grčka ima obavezu prema drugim evropskim zemljama koje su joj pružile veliku podršku. "Zato Atina mora da nastavi reforme", rekao je Šulc nemačkom dnevniku "Bild".

Portparol Sirize Nikos Filis izjavio je danas da Grčka neće 5. juna otplatiti tranšu duga MMF-u ukoliko uskoro ne bude skiciran sporazum o reformama sa međunarodnim kreditorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: