Rusi svrgli šeike, postali prvi naftaši

Rusija je u maju proizvela 45,29 miliona tona nafte, 1,6 odsto više nego u istom mesecu 2014. godine.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 02.06.2015.

19:24

Default images
Foto: Beta/AP

Rusija je sa prosečnom dnevnom prozvodnjom od 10,708 miliona barela izbila je na prvo mestu u svetu, pretekavši Saudijsku Arabiju.

Prema podacima Centralne dispečerske uprave Toplotno energetskog kompleksa Rusije, to je niže od postsovjetskog rekorda postavljenog u januaru ove godine koji iznosi 10,713 miliona barela dnevno, preneo je Finmarket.ru.

Saudijska Arabija, drugi po veličini proizvođač nafte u svetu i najveći u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEK), u maju je proizvodila u proseku 10,25 miliona barela dnevno.

Proizvodnja u Rusiji se pokazala prilično otporna na pad cena i u narednih godinu-dve zemlja neće imati problema sa održavanjem proizvodnje, rekao je agenciji Blumberg stručnjak Oksfordskog instituta ze energetske studije, Džejms Henderson, specijalizovan za rusku naftnu industriju.

Analitičar Blumberga za naftu i gas, Džulian Li, ukazuje da proizvodnja u Rusiji raste zbog povećane proizvodnje kondenzata gasa i visokokvalitetne lake nafte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: