Nemci očajni, vape za ovim radnicima

Iako se više ne primenjuju restriktivne imigracione politike, Nemačka se i dalje suočava s poteškoćama u vezi s nedostatkom radne snage određenih zanimanja.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 02.06.2015.

13:07

Default images
Foto: Freeimages

Poseban nedostatak radne snage u Nemačkoj već nekoliko godina veže se za sektor negovateljstva. Naime, dve trećine ustanova koje se bave ovom delatnošću imaju potrebu za dodatnom radnom snagom.

Politike koje zagovaraju veći "uvoz" radne snage još nisu adekvatno promovisane.

Blizu 600 intervjuisanih poslodavaca iz ovog sektora reklo je da imaju poteškoća u zapošljavanju novog osoblja, ali se samo 16 odsto njih odlučilo da zaposli osobe koje nisu iz Nemačke.

Mnogi od intervjuisanih kažu da im zapošljavanje stranih radnika oduzima previše vremena i novca.

Takođe, još postoje mnoge zakonske prepreke, tako da se 83 odsto poslodavaca suočilo s komplikovanim procedurama.

Posebne poteškoće predstavlja zapošljavanje radnika izvan zemalja članica Evropske unije.

Trenutno u Nemačkoj poslove nege, od stranih radnika iz zemalja EU, najviše obavljaju Španci (61 odsto), Poljaci (19 odsto) i Hrvati (16 odsto).

Od zemalja koje nisu članice EU najviše radnika u ovom sektoru dolazi iz BiH, Ukrajine, Rusije, Kine i Filipina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: