Nova era: Alibaba osvaja Rusiju

Kineska internet kompanija Alibaba grupa registrovala je predstavništvo u Rusiji, objavio je list Komersant.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 02.06.2015.

11:27

Default images
Foto: Beta, AP

Direktor za razvoj biznisa Ali ekspresa u Rusiji i Zajednici Nezavisnih Država, Mark Zavadski potrvrdio je listu da je kompanija registrovana 15. maja. On je dodao da je postavljen i za generalnog direktora Alibaba.com (RU), a ostaje i na dosadašnjoj funkciji.

Alibaba grupa je osnovala novu kompaniju u Rusiji u cilju daljeg proširenja biznisa i podršku partnerim, kao i da olakša saradnju s državnim organima Rusije, rekao je Zavadski.

Internet trgovina Ali ekspres u vlasništvu Alibabe je najpopularnija onlajn prodavnica u Rusiji sa 15,6 miliona kupaca mesečno, što je nekoliko puta više od broja kupaca iz Rusije koje imaju iBej (eBay) i Amazon.

U jesen 2014. godine Alibaba grupa je sprovela najveću u istoriji Inicijalnu javnu ponudu (IPO) kojom je privukla ukupno skoro 25 milijardi dolara. Kapitalizacija Alibaba grupe 1. juna je iznosila 222,9 milijardi dolara.

Među akcionarima Alibaba grupe su i firme preduzetnika Ališera Usmanova. Obim njegovog udela i sredstava uloženih u Alibabu nije poznat, ali tokom IPO on nije prodavao akcije.

Alibaba grupa je osnovana 1999. godine i specijalozovana je za internet trgovinu, kao i stvaranje platformi i tehnologija za elektronsko trgovanje.

Ranije je internet trgovina Ali ekspres potpisala sporazum o saradnji sa ruskim prevoznikom i službom dostave SPSR ekspres. Očekuje se da će centar u Rusiji primati do 20.000 narudžbina mesečno. Rok isporuke robe biće šest do osam dana.

Krajem decembra postalo je izvesno da će "ćerka" Alibabe, koja razvija mobilni pretraživač UCWeb, otvoriti kancelariju u Rusiji.

Predstavništvo UCWeb će biti u Moskvi i to će biti četvrta regionalna kancelarija kompanije (posle Indije, Indonezije i Vijetnama). Posao nove kancelarije UCWeb će obuhvatati podršku i promociju proizvoda kompanije medju korisnicima u Rusiji i drugih zemalja ruskog govornog područja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: