Dok EU pati, SAD posluje sa Rusima

Dok evropske firme zbog sankcija Rusiji trpe štetu, njihovi američki konkurenti sklapaju sada, kao i ranije, dobre poslove s Rusijom.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.06.2015.

16:26

Default images
Foto: Thinkstock.com

Prošle godine je, prema ruskoj statistici, zabeleženo čak i povećanje rusko-američke robne razmene od šest odsto, piše nemački nedeljnik "Špigel".

Trgovina Rusije sa zemljama Evropske unije smanjena je za skoro deset odsto, navodi ovaj magazin i dodaje da se američka privreda protivi sankcijama i da su mesecima predstavnici velikih američkih firmi intervenisali u Beloj kući - prvo diskretno, a onda otvorenije.

U američkoj Privrednoj komori kažu da se ruski postupak u Ukrajini ni u kom slučaju ne prihvata, ali i da se unilateralne sankcije prema Rusiji odbijaju, prenosi ovaj nemački magazin stav američke komore.

"Za neke firme reč je o suštinskim poslovima", rekao je Džon Engler, predsednik biznis okruglog stola jedne konzervativne lobističke grupe najmoćnijih šefova firmi.
Kako piše "Špigel", ruskim sankcijama su pogođeni svetski poznati koncerni, kao što su Ekson mobajl, AT&T, Dženeral elektrik i Boing.

"Mi ne želimo, ipak, da ljude, koji kupuju američke prozvode, kažnjavamo sankcijama", rekao je jedan top-menadžer britanskom nedeljniku "Ekonomist", prenosi "Špigel", koji piše da, uprkos svemu, mnoge američke firme neguju veze s Rusijom i dalje.

Šef Asocijacije evropskog biznisa u Moskvi Frank Šauf je za "Špigel" rekao su Amerikanci prvo izvršili veliki pritisak na Evropu da uvede oštre sankcije, a da su oni sami svoju trgovinu s Rusijom lane povećali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

20 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

6 h

Podeli: