Švajcarci nazadovali, SAD ih pretekle

Sjedinjenje Američke Države ponovo su zauzele vodeće mesto na listi najkonkurentnijih ekonomija.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 30.05.2015.

14:15

Default images
Foto: Thinkstock.com

SAD su dospele na to mesto zahvaljujući efikasnosti poslovo-finansijskog sektora, snažnim inovacijama i dobroj infrastrukturi, navodi se u najnovijoj studiji Centra za istraživanje globalne konkurentnosti, IMD, iz Lozane.

Švajcarska je ovog puta nazadovala po tom kriterijumu u odnosu na prošlu godinu, tako da se nalazi na četvrtom mestu, dok su ispred nje Hongkong i Singapur, prenosi švajcarski list 24 sata.

Singapur se održao na drugoj poziciji, a Hongkong se popeo na treće mesto, zahvaljujući poboljšanju infrastrukture, efikasnosti vlade i uspešnosti preduzeća.

Luksemburg je ovog puta ušao u top 10 najkonkurentnijih privreda, dospevši sa 11. na 6. mesto. Ostale zemlje koje figurišu među 10 najkonkurentnijih su: Kanada, Norveška, Danska, Švedska i Nemačka.

Gubitak konkurentnosti Švajcarske stručnjaci ovog centra objašanjavaju usporavanjem privrednog rasta i izvoza, kao i slabijim rezultatima u turizmu i manjim prilivom stranih investicija.

Skok franka, kako se navodi, negativno je uticao na više pojedinačnih pokazatelja konkurentnosti, pa je Švajcarska u pogledu rizika od seljenja proizvodnje izgubila 34 mesta na listi. Sa aspekta investicija u istraživanje i razvoj spustila se za 34 mesta, ulaganja u uslužni sektor za 48 mesta, koliko i po pitanju stabilnosti monetarne politike.

Ali, posle početnog šoka, uticaj snažne valute na konkurentnost Švajcarske kompenzovan je drugim faktorima, kao što je dobra naučna infrastruktura i zdravstveni sistem, kao i ekološki aspekt. Najzad, indikator koji meri efikasnost vlade bio je takođe u padu (za 33 mesta), zbog inicijative protiv masovne imigracije, usvojene prošle godine.

Međutim, posmatrajući razvoj Švajcarske poslednjih godina, IMD konstatuje izvesnu stabilnost po pitanju konkurentnosti. Naime, Švajcarska je sa 6. pozicije u 2007. dospela na 4. u 2009, zatim na 5. u 2011, i na 2. mesto u 2014, tako da 4. mesto u ovoj godini ne predstavlja loš plasman, ističe odgovorni iz IMD-a, M. Kabalero.

U studiji se dalje navodi da se Grčka po pitanju konkurentnosti popravila zahvaljujući oporavku preduzeća, pa je sa 57. mesta u prošloj godini dospela na 50. Suprotno, Nemačka, koja je bila šesta u 2014. sada je skliznula na 10, dok je Francuska pala za pet mesta, na 32.

Na list IMD-a se našla i Hrvatska, koja je zauzela 58. mesto, što je za jednu poziciju bolje nego prethodne godine.

Osim Hongkonga i Singapura, rezultati za ostale azijske zemlje su mešoviti. Više njih je zabeležilo pad konkurentnosti ekonomija, kao što je Malezija, Tajland, Indonezija i Japan, koji se spustio za šest mesta, na 27.

U Istočnoj Evropi, ukrajinski konflikt odrazio se i na efikasnost privrede tih zemalja, pa se Rusija, po pitanju konkurentnosti, spustila za sedam mesta na 45. poziciju, a Ukrajina je pala na 60. poziciju (-11).

Što se tiče zemalja u razvoju, Južnoafrička Republika pala je sa 51. na 52. mesto, dok je Brazil pao za dva mesta na 56. poziciju. Meksiko se popravio za dva mesta, zauzevši 39, dok je Indija stagnirala na 44. mestu.

Kineska privreda ove godine je konkurentnija, tako da se našla na 22. poziciji (+2), što se objašnjava poboljšanjem u sektoru obrazovanja i javnoj potrošnji. Izveštaj o globalnoj konkurentnosti za 2015. obuhvatio je 61 zemlju, a do rezultata se došlo obradom podataka na osnovu 350 kriterijuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: