Bez dana iskustva nasledila je Hajneken

Možda nikada niste niti čuli za Šarlin de Karvaljo-Hajneken, ali to je nešto što njoj savršeno odgovara.

Svet

Izvor: Poslovni dnevnik

Subota, 30.05.2015.

13:49

Default images
Foto: Thinkstock.com

Sa svojih šezdeset ona je jedna od najbogatijih žena sveta, a njen imetak procenjuje se na oko 11 milijardi dolara.

Šarlin de Karvaljo imala je 47 godina kada je kao majka petoro dece i bez poslovnog obrazovanja nasledila kontrolu nad ogromnom – Hajnekenom. Odlučila je da prihvati izazov i postigla je zavidan uspeh.

Moglo bi se reći da je za nju jedan život završio, a drugi, potpuno drugačiji započeo onoga dana kada je sahranjen njen otac Fredi u januaru 2002. godine.

Fredi Hajneken bio je preduzetnik vizionar koji je skromnu holandsku pivaru transformisao u trećeg najvećeg svetskog pivara. Do smrti njenog oca, Šarlin je imala svega jednu deonicu Hajnekena vrednu 25.60 evra, poklon od oca. Sada je kao jedino dete i naslednica bogatstva odjednom raspolagala sa 100 miliona akcija, odnosno sa četvrtinom ukupnih akcija kompanije. To je značilo da ima kontrolu nad donošenjem odluka odnosno da njen glas ima veću težinu nego glasova svih ostalih investitora.

U roku od deset dana Šarlin je morala doneti važnu životnu odluku, hoće li se kao i do sada baviti odgajanjem svoje dece i živeti kao supruga bankara u Londonu ili će se prihvatiti upravljanja golemom kompanijom čiji su se godišnji prihodi približavali deset milijardi dolara.

Za odluku joj je trebalo manje od nedelju dana. Prihvatila je vođenje kompanije, ostavila je svoj miran život u Londonu i počela da obilazi svet kako bi se upoznala sa svim pogonima Hajnekena i tako na najbolji način naučila kako da postane efikasan vlasnik i čuvar dinastije. U svemu je imala veliku podršku svog supruga.

Možda nikada niste niti čuli za Šarlin de Karvaljo-Hajneken , ali to je nešto što njoj savršeno odgovara. Ona je sada jedna od najbogatijih žena sveta, a njen imetak procenjuje se na oko 11 milijardi dolara. Vrlo je zatvorena prema medijima i gotovo nikada ne razgovara sa novinarima. Razgovor za Fortune bio je izuzetak pa je taj list objavio priču o njoj i njenoj porodici.

Dolaskom Šarlin de Karvaljo u Hajneken promenio se i deo uprave, za šefa uprave postavila je Jean-Fransoa van Boxmera koji je i danas na čelu firme. Njegovo vođenje firme bilo je agresivnije od onoga kojeg je sprovodio dotadašnji šef. Zato je Hajnekenu krenulo mnogo bolje. Potrošili su 28 milijardi dolara na akvizicije i poslovanje proširili sa 39 (2002.) na 71 zemlju. Prodaja se utrostručila, a godišnji prihod u 2013. iznosio je 24,9 milijardi dolara.

I nastavak dinastije je, čini se, osiguran. U porodici de Karvaljo još nisu odlučili ko će od njihove dece naslediti kontrolu nad poslovanjem kompanije nakon što njih više ne bude ili budu prestari da bi upravljali tako moćnom firmom. No kandidata imaju. Njihov najstariji sin Alekander u upravnom odboru je već neko vreme. Ima 29 godina i zainteresovan je za porodični biznis još od vremena kada je imao osam godina i pratio kretanje akcija kompanije. Imao je 17 kad je njegov deda Fredi preminuo. Obožavao ga je, a i dan danas nosi njegov stari izgrebani Roleks.

"Hajneken je prvo na šta pomislim kada se ujutru probudim i poslednje o čemu razmišljam kada odlazim na spavanje", kaže on. Roditelji su zadovoljni činjenicom da Alekander želi voditi porodični biznis, ali ne isključuju ni mlađeg sina Čarlsa koji ima 23 godine, ali ni svoje tri ćerke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: