Francusku prostitucija košta 1,6 mlrd €

Francusku državu prostitucija godišnje košta oko 1,6 milijardi evra, dok procenjeni godišnji prihod od "najstarijeg zanata na svetu" iznosi 3,2 milijarde evra.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 30.05.2015.

12:50

Default images
Foto: Tanjug

U studiji Prostokost, urađenoj za potrebe asocijacije Muvman di nid koja se zalaže za ukidanje sistema prostitucije, navodi se da on višestruko košta državu navodeći 29 stavki koje su opterećene troškovima prostituki.

Tako se navode troškovi radne snage, socijalne posledice vezane za prostituciju, zdravstveni troškovi, troškovi usled izbegavanja plaćanja poreza.

Prošle godine Evropska komisija je predložila državama da u BDP uvrste i prihode od prostitucije. Zavod za statistuku Francuske je to odbio uz obrazloženje da prostitucije pre spada u eksploatisanje ljudi nego u uslužnu delatnost, prenosi AFP.

Broj osoba koje se bave prostitucijiom u Francuskoj iznosi oko 37.000, navodi se u izveštaju.

Osobe koje pružaju ovu vrstu usluga godišnje koštaju državu između 252 i 370 miliona evra računajući tu fizičko i psihičko nasilje koje ove osobe podnose.

Prostitucija u Francuskoj donese godišnju zaradu od 3,2 milijarde evra, ali taj novac često izmiče normalnim ekonomskim tokovima jer se on odliva u inostranstvo, a zarada najčešće nije oporezovana.

Zbog svih navedenih argumenata Insee je odbio predlog Evropske komisije (EK) da finasijski prihod od prostitucije uđe u izračunavanje francuskog BDP. Italija, Velika Britanija i Španija su, međutim, pozitivno odgovorila na ovaj zahtev EK.

Prošle godine je ocenjeno da bi BDP Velike Britanije porastao za oko pet odsto ukoliko bi u njegovo izračunavanje ušli prihodi od droge i prostitucije.

Stopa rasta italijanskog BDP bila bi na taj način povećana 2,4, odsto. Estonija, Austrija, Slovenija, Finska i Norveška takođe uračunavaju u BDP i ove "nove sektore".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: