Švajcarci zakazali tamo gde su najjači

Švajcarski BDP u prvom tromesečju ove godine opao je 0,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal, i to je prvi njegov pad od poslednjeg kvartala 2011. godine.

Svet

Izvor: B92

Petak, 29.05.2015.

09:11

Default images
Foto: Thinkstock

Međutim, u prvom kvartalu 2015. u poređenju s prvim tromesečjem prošle godine, ostvaren je privredni rast od 1,1 odsto, saopštio je Državni sekretarijat za ekonomiju (SECO), prenosi švajcarski list 24 sata.

Najveći negativan uticaj na vrednost BDP-a u posmatranom periodu, kako se navodi, imao je spoljnotrgovinski bilans.

Izvoz robe iz Švajcarske pao je 2,3 odsto, što se najviše duguje slabijim rezultatima nekih od najvažnijih izvoznih sektora, kao što je hemija i farmacija. Mašine, elektronika, kao i satovi i nakit - takođe beleže negativne trendove, dodaje SECO u saopštenju.

I trgovina i ugostiteljstvo u prvom kvartalu, uz pad prihoda od 1,9 i 3,8 odsto, imali su negativan uticaj, dok su zdravstvo i građevinarstvo dali pozitivan doprinos vrednosti BDP-a od 1,6 odsto i 1,1 procenat, respektivno.

Potrošnja domaćinstava povećana je 0,5 odsto, naročito u segmentu stanovanja, energije i zdravlja, dok je javna potrošnja porasla 0,1 odsto u odnosu na prethodno tromesečje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: