Turci: Pravimo avion, SAD će pomoći

Turska planira da do 2023. godine razvije i pusti u eksploataciju domaći putnički avion, koji može da ponese 60 do 70 putnika.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.05.2015.

18:32

Default images
Foto: Thinkstock.com

Novi vazduhoplov planiran je za korišćenje u domaćem i regionalnom saobraćaju, za daljine do 4.000 kilometara, prenela je agencija Tas.

Vlasti nameravaju da maksimalno iskoriste domaće resurse za razvoj i proizvodnju aviona.

Neophodno iskustvo Izvršni komitet odbrambene industrije Turske planira da dobije od američke kompanije Siera Nevada korporejšen, s kojom je zaključila okvirni sporazum.

Sporazumi se odnose na razvoj dva modela motora za budući avion. Sve tehničke karakteristike novog vazduhoplova rešiće se u hodu tokom realizacije projekta. Pored verzije putničkog aviona, u planu je i razvoj medicinske, policijske i vojne varijante.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: