Austrijsko zlato se vraća kući

Centralna banka Austrije je saopštila da će do 2020. vratiti u zemlju vratiti polovinu svojih rezervi zlata koje se nalaze u Velikoj Brutaniji i Švajcarskoj.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 28.05.2015.

17:58

Default images

Centralna banka Austrije (OeNB) poseduje oko 280 tona zlata u vrednosti od oko 8,6 milijardi evra.

Oko 80 odsto od ukupnih rezervi zlata trenutno se nalazi u Engleskoj banci, 17 odsto je u Austriji, a ostatak je u Švajcarskoj, prenosi AFP.

Austrijska centralna banka će 50 odsto rezervi zlata vratiti na sopstveno tlo.

U Švajcarskoj će biti cuvano 20 odsto rezervi zlata, a u Velikoj Britaniji 30 odsto.

U saopštenju Banke se navodi da je ova odluka doneta na osnovu preporuke Austrijskog računovodstvenog suda koji je u februaru skrenuo pažnju na povećani rizik vezan za koncentraciju značajnog dela rezervi u treće zemlje.

OeNB je objasnila da se čuvanje zlatnih rezervi u Velikoj Britaniji opravdava činjenicom da se ovom žutim metalom trguje u Londonu.

Austrija čije su zalihe zlata 2003. dostigle 320 tona prestao je sa prodajom svojih rezervi od 2007.

Beč će od leta postepeno vraćati 92,4 tona rezervi zlata u zemlju, a oko 47,6 tona biće preneseno iz Velike Britanije u Švajcarsku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: