"Rusija još nije dotakla dno"

Bruto domaći prozvod Rusije, očišćen od sezonskih i kalendarskih faktora, u aprilu 2015. godine je smanjen u odnosu na april 2014. godine 4,3 odsto.

Svet

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.05.2015.

08:09

Default images
Foto: Thinkstock

Aprilski BDP je bio u padu četvrti mesec za redom i u odnosu na mart je niži 0,6 odsto, nakon pada od 0,4 odsto u martu, 0,6 u februaru i 1,6 odsto u januaru, ocenila je Vnješekonombanka sa glavnim ekonomistom Andrejem Klepačem na čelu, preneo je Interfaks.

Kako je objavljeno, bez uračunatih sezonskih pokazatelja u aprilu negativan trend su pokazali prerađivačka industrija (pad od dva odsto), rudarstvo (minus 0,5 odsto) i trgovina (minus 1,5 odsto). Pozitivno kretanje imali su proizvodnja električne energije, gasa i vode (0,9 odsto) i poljoprivredna proizvodnja (0,1 odsto).

Prema oceni banke, BDP Rusije u aprilu je pao 4,3 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, nakon pada od 3,3 odsto u martu u odnosu na isti mesec lane. BDP za period januar-april smanjen je 2,5 odsto na međugodišnjem nivou.

Ubrzanje pada BDP u aprilu je, pre svega, uslovljeno padom u oblasti industrijske proizvodnje, transporta i finansijskog sektora. Negativan uticaj su takođe imale izvozne takse koje su podržavale BDP u prvim mesecima ove godine.

Prema rečima Klepača, ubrzanje pada u aprilu ukazuje na to da najniža tačka krize još nije dostignuta.

Glavni negativni trend povezan je s rastom potrošnje. Održavanje relativno niskog nivoa nezaposlenosti dostiže se osetnim sniženjem realne zarade, ukazao je Klepač.

On je napomenuo da, dok je u prvom kvartalu došlo do osetnog rasta budžetske potrošnje, naročito troškova za odbranu, u aprilu je dinamika tih troškova postala negativna. Do toga je, prema njemu, došlo usled smanjenja mašinske proizvodnje.

Takođe, ograničen pozitivan efekat je vezan za pad izvoza nafte i naftnih proizvoda prvih meseci ove godine, naveo je Klepač.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: