SAD ne veruju MMF - novi napad na Kinu

Sjedinjene američke države, za razliku od MMF-a, smatraju da je kineska valuta juan još uvek potcenjena, izjavio je američki ministar finansija Džek Lu.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2015.

19:54

Default images
Foto: Thinkstock.com

MMF je, sa druge strane, procenio da juan, za kog je Vašington dugo tvrdio da je podložan manipulacijama, više nije potcenjen, prenosi agencija Frans pres.

Vrednost juana je godinama bila uzrok tenzija Kine i njenih trgovinskih partnera, na čelu sa Vašingtonom, koji su optuživali Peking da juan drži na veštački niskom nivou koji kineskim izvoznicima pruža nepravednu konkurentsku prednost, što je Peking negirao.

"Gledajući unapred, da li su oni (Kina) zaista posvećeni tržišnom određivanju deviznog kursa", zapitao se Lu.

Kina drži juan u čvrstom stisku iz zabrinutosti da će nepredvidivi valutni tokovi naškoditi ekonomiji i ugroziti kontrolu države nad finansijama.

Peking, ipak, pokušava da osigura da juan igra veću ulogu u svetskom finansijskom sistemu, recimo da učestvuje u korpi valuta koje čine MMF-ova specijalna prava vučenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: