Grci i Srbi bliski, gde su rezultati?

Ekonomska saradnja Srbije i Grčke, koja iznosi svega 370 miliona evra, izuzetno je mala u odnosu na mogućnosti i bliskost dve zemlje.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2015.

16:31

Default images
Foto: Thinkstock.com

Sa Bugarskom, na primer, spoljno-trgovinska razmena iznosi 1,5 milijardi evra, a sa BJR Makedonijom, preko 500 miliona evra, istakao je predsednik Grčko srpske privredne komore u Solunu Kostas Georgakos na sastanku sa privrednom delegacijom iz Jagodine koja se nalazi u poseti tom delu Grčke od 24. do 29. maja.

Delegaciju iz Jagodine predvodi predsednik Skupštine grada i narodni poslanik Dragan Marković - Palma. "Marković je prva politička ličnost iz Srbije koja je u poseti našoj komori od osnivanja komore 19. marta i čast nam je što nas je posetio", rekao je Georgakos.

Cilj Grčko-srpske komore u Solunu je da poveća i ubrza privrednu saradnju dveju zemalja, za šta postoji velika i obostrana zainteresovanost i šansa, istakao je on.

Georgakos je ocenio da šansa u povećanju ekonomske saradnje nije dovoljna samo kroz turizam. "Za mesec i po dana, od otvaranja komore, 250 vlasnika preduzeća iz Grčke, pre svega ovog dela, obratilo nam se sa željom da na neki način sarađuje sa Srbijom i to pokazuje veliko interesovanje firmi iz Grčke", rekao je Georgakos.

Predlog Markovića, da preduzeća iz Srbije koriste Luku Solun, "veoma je dobar za privredu", ocenio je Georgakos i napomenuo da se preko Soluna sada obavlja samo tri odsto prometa robe sa Srbijom.

"Izgradnjom 'Koridora 10', a biće završen za godinu i po, znatno će se približiti Srbija i Grčka, od granice Srbije do granice Grčka, trebaće svega dva sata vožnje", rekao je Georgakos.

Komora će, budite sigurni, učiniti sve da unapredi ekonomsku saradnju, jer to je, verujemo, jedini put za razvoj naše dve države, istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: