Za penušavo vino i do 50 odsto više

Berba grožđa koje se koristi u proizvodnji čuvenog belog vina "proseko" bila je loša prošle godine zbog vremenskih uslova, pa će cene biti veće i do 50 odsto.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2015.

19:59

Default images
Foto: Tanjug

Berba tog grožđa prošle godine bila je znatno manja od uobičajene, pa su zalihe brojnih proizvođača osetno manje od predviđenih, što će neminovno dovesti do podizanja cena, navode iz švajcrskog Udruženja trgovaca vinom.

"Zalihe proseka koji još nije flaširan skoro su rasprodate i pokušavamo da pronađemo neko rešenje. Ljubitelji ovog italijanskog penušavog vina moći će da nastave da ga konzumiraju, ali će morati da očekuju znatno veću cenu, to je zakon ponude i potražnje", rekao je predsednik ovog udruženja, Bruno Bonfanti.

A prema mišljenju odgovornog iz kompanije Proseko Bizol, Roberta Kremoneza, cene ovog pića moraće da se povećaju do 50 odsto.

Tražnja za "prosekom" ne prestaje da raste, navodi list. Ovaj brend omiljen je ne samo u Evropi, već i u Koreji, Americi. Ukupna potrošnja u 2014. povećana je na 330 miliona boca, sa 310 miliona u 2013. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: