"EU tone u vrtlogu nemačkih zabluda"

Jedan od najuglednijih ekonomista 21. veka Džozef Štiglic tvrdi da je nemački pristup pogrešan i da politika štednje nije pravi model ni za jednu državu.

Svet

Izvor: Veèernji list

Utorak, 26.05.2015.

12:26

Default images
Foto: Getty Images

On je istakao da Nemačka nije uspela da poveća produktivnost, već svoje napredovanje temelji na snižavanju plata.

Napomenuo je da se ekonomske teorije koje zagovaraju štednju temelje na pretpostavci pune zaposlenosti, koja zapravo ne postoji nigde u Evropi, a da su među onima koji uzimaju te pretpostavke kao relevantne i nemački ekonomisti.

Štiglic tvrdi da su Nemačka i programi koje ona nameće odgovorni za to što su Španija i Grčka upale u depresiju i tvrdi da će se posledice osećati još mnogo godina.

Štiglic je uveren da reforme koje se baziraju isključivo na rezanju rashoda ne mogu doneti dobro nijednoj zemlji.

Kada je reč o problematičnim kreditima vezanim za švajcarski franak, Štiglic smatra da su krivi oni koji su odobravali kredite, jer nisu upozorili klijente na rizik.

“To dovodi do pitanja da li se takvi krediti mogli nazvati potpuno pravednim”, zaključio je Štiglic i preporučio da se kroz zakone ograniči dalje uzimanje kredita u stranim valutama, a da se postojeći kreditni fond vezan za valutnu klauzulu reprogramira u domaću valutu.

Štiglic je nedavno objavio tekst u kom priznao da je Amerika ekonomski išla u pogrešnom smeru poslednjih 30 godina s obzirom na to da su ekonomske politike dovele do raslojavanja društva.

Štiglic je bio glavni ekonomista administracije Bila Klintona, a sada je izuzetno važan savetnik u timu Hilari Klinton. Dobio je Nobelovu nagradu za ekonomiju i nekadašnji je glavni ekonomista Svetske banke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: