Nafta: Zatišje posle praznika

Cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji blago porasle, nakon jučerašnjeg državnog praznika u SAD i većem delu Evrope.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2015.

10:27

Default images
Foto: Thinkstock

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u julu poskupela je na Njujorškoj berzi 15 centi na 59,87 dolara, dok je nafta tipa "brent" za julsku isporuku u Londonu poskupela sedam centi na 65,59 dolara, prenosi agencija Frans pres.

"Obim trgovanja naftom je zbog praznika bio dosta slab i jedva je uticao na tržište", rekao je za Frans pres tržišni strateg sidnejske firme CMC markets, Majkl Mekarti, dodajući da jačanje dolara predstavlja razlog za zabrinutost.

Američka Uprava federalnih rezervi je poručila da planira da podigne kamatne stope u toku godine, a investitori u naftnom sektoru pomno prate kretanje tih stopa, čije podizanje vodi jačanju dolara.

Snažan dolar čini naftu izraženu u toj valuti skupljom za kupce koji koriste slabije valute, što umanjuje tražnju.

Investitori takođe iščekuju današnji izveštaj o narudžbama trajne robe u SAD u aprilu, kao i drugu procenu privrednog rasta iz prvog kvartala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

19 h

Podeli: