Grčkoj curi vreme, gubi i fondove

Grčkoj ističe vreme za postizanje sporazuma o reformama s kreditorima, bez kojeg neće biti novih fondova za Atinu, upozorio je šef ESM Klaus Regling.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 26.05.2015.

09:13

Default images
Foto: Thinkstock.com

"Ostalo je još malo vremena", rekao je Regling za današnje izdanje lista "Bild".

"Zbog toga danonoćno radimo na sporazumu. Bez sporazuma s kreditorima, Grčka neće dobiti nikakve nove zajmove. Tu je i opasnost od bankrota. Mnogo rizika je s tim povezano", dodao je Regling.

Regling je upozorio da bi čak i neplaćanje MMF-u bilo opasno, jer bi uticalo na druge zajmodavce, preneo je Rojters.

"S druge strane, paket pomoći može samo da produži zajmove, kada reforme budu sprovedene. To je sada slučaj i to je jedini način da Grčka povrati zdravlje svoje fiskalne ekonomije", zaključio je Regling.

Grčka levičarska vlada već mesecima pregovara sa kreditorima (MMF, EU i Evropska centralna banka) u pokušaju da otključa isplatu poslednje tranše kredita pomoći vredne 7,2 milijarde evra. Pregovori su zapeli oko smanjenja penzija, reforme tržišta rada, fiskalne poltike i povećanja poreza na dodatu vrednost, koje zahtevaju kreditori, a koje vlada u Atini okleva da sprovede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: