Imaju 617 USD da prežive godinu

Južnoafrička Republika je 21 godinu posle okončanja aparthejda i dalje zemlja sa velikim nejednakostima među stanovništvom.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2015.

08:13

Default images
Foto: Thinkstock

Najveća ekonomija afričkog kontinteta je vicešampion u svetu po nejednekasti u dohotku, iza Haitija.

Više od 60 odsto stanovnika Južnoafričke Republike, odnosno oko 31 milion ljudi pripada najsiromašnoj klasi koja živi sa manje od 617 dolara godišnje dok 50 odsto južnoafrikanaca živi ispod granice siromaštva, navodi se u izveštaju konsutantske kuće Boston Konsalting Grup (BCG).

Sa godišnjim bruto domaćim proizvodom (BDP) u 2013. od 366 milijardi dolara, Južnoafrička Republika je druga zemlja po bogatsvu u Africi i 34. u svetu, prenosi AFP.

Ovakva disproporcija posledica je loše preraspodele bogastva.

Južnoafrička Republika se nalazi na 138. mestu od ukupno 149. zemalja na listi napravljenoj na osnovu indeksa Seda koji meri stepen preraspodele bogatstva, vodeći računa pre svega o platama, ekonomskoj stabilnosti, jednakosti među zaposlenima, mogućnosti školovanja i zapošljavanja.

U ovoj afričkoj zemlji nezaposlenost je 2013. iznosila čak 25 odsto.

Ali i ona je nejednako zastupljena i u zavisnosti je od kvalifikacija. Među visokoobrazovnim profilima, ona iznosi od dvadest pet odsto dok među nestručnim kadrom bez završene mature ona se kreće od 50 do 70 odsto.

Južnoafrička Republika je na poslednjem 144. mestu u pogledu kvaliteta obrazovanja u pogledu prirodnih nauka i matematike.

Predsednik Jakob Zuma, član afričkog nacionalnog kongresa (ANC) partije na vlasti već 20 godina, obećao je radiklnu "socio-ekonomsku" transformaciju 2014. kao odgovor na kritike da vlasti nije dovoljno uradila kako bi omogućila da većina Južnoafrikanaca izađe iz bede kolonizacije i aparthejda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: