Turski tok - pobeda Turske i Rusije

Pokretanje gasovoda "Turski tok" ne može se očekivati pre 2017. godine, smatra turski ambasador u Rusiji Umit Jardim.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.05.2015.

13:35

Default images
Foto: Thinkstock

Još nije potpisan obavezujući ugovor o izgradnji "Turskog toka" između Moskve i Ankare, a očekuje se da bi gas mogao da poteče tek nakon 2017. godine, rekao je Jardim u intervjuu za "Interfaks".

"Bilo bi netačno reći da će gasovod biti pokrenut konkretno 2016. ili 2017. godine", istakao je turski ambasador, dodajući da "Turska i Rusija još nisu ušle u fazu početka projekta".

Jardim, međutim, veruje da kada bi strane uspele da izvedu projekat, "to bila velika pobeda i za Tursku i za Rusiju".

Moskva i Ankara nastavljaju razgovore o tom pitanju, kazao je Jardim.

Prethodno je izvršni direktor "Gasproma" Aleksej Miler izjavio da će gas do Turske preko "Turskog toka" početi da stiže u decembru 2016. godine.

"Turski tok" postao je alternativa projektu "Južni tok", pošto je ruski predsednik Vladimir Putin u decembru prošle godine objavio da je projekat "Južni tok" suspendovan zbog protivljenja Evropske unije i najavio da Rusija planira da pokrene "Turski tok" koji bi preko Crnog mora išao do Turske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: