Kameron: Ministri ostaju "zaleđeni"

Ministrima u Britaniji plate će biti zamrznute i u narednih pet godina, u okviru pokušaja vlade da snizi budžetski deficit, poručio je premijer Dejvid Kameron.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.05.2015.

13:22

Default images
Foto: Beta

Britanski ministri primaju 134.565 funti (208.000 dolara) godišnje, uključujući njihovu parlamentarnu zaradu, a plate su im zamrznute od 2010, kada su snižene pet odsto u okviru mera štednje tadašnje koalicione vlade, javlja Rojters.

Kameronova Konzervativna stranka, koja je osvojila većinu glasova na ovomesečnim izborima, obećala je da će uštedeti 25 milijardi funti (39 milijardi dolara) u naredne dve godine u pokušaju da budžetski deficit od pet odsto pretvori u suficit do 2018/19.

"Nastavićemo sa teškim odlukama koje su neophodne da bismo smanjili javnu potrošnju i ojačali ekonomiju", rekao je premijer.

Nezavisna agencija koja nadzire plate i troškove zakonodavaca predložila je za ovu godinu rast plata od 10 odsto za svih 650 članova parlamenta, čime bi parlamentarna plata ministara porasla na 74.000 funti. Kameron je, međutim, apelovao na agenciju da preispita taj predlog.

U prošlosti, kada je agencija podizala plate zakonodavaca, vlada je umanjivala deo koji ministri primaju van parlamenta, da bi ukupna cifra ostala ista.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: