Ucena, kante goriva kao devedesetih

Situacija sa nedostatkom nafte u Nigeriji poprima enormne razmere, a jedna od najvećih banaka i dve telekomunikacione kompanije zatvaraju deo biznisa.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.05.2015.

11:28

Default images
Foto: YouTube printscreen

Većina nigerijskih preduzeća i domova se oslanja na generatore na dizel gorivo zbog slabe infrastrukture za električnu energiju.

Nedostatak sa kojim se Nigerija suočava već mesec dana pokazuje da najveća ekonomija u Africi ne uspeva da se izbori sa problemom, a stranka novoizabranog predsednika optužila je prethodnu vladu smatrajući da je to njihova sabotaža, piše BBC.
Foto: YouTube printscreen
Suočena s nestašicom, jedna velika nigerijska banka skratila je radno vreme, dok su za vikend dva vodeća telekomunikaciona operatera upozorila da novonastala situacija sa gorivom može pogoditi njihove servise, jer je otežano snabdevanje baznih stanica.

Mnoge benzinske stanice su prestale da rade jer nemaju više goriva, a ispred onih koje ga imaju stvorili su se redovi.

Veliki broj domaćih letova je otkazan, a oni avioni koji mogu das lete odlaze u susedne zemlje kako bi dopunili svoje rezervoare.

Osetna je i razlika između cene nafte na međunarodnom tržištu i nigerijskim pumpama, koje imaju sve manje zaliha. Prodavci često nude količine koje nemaju i pune džepove novcem za gorivo koje na kraju i ne isporuče.

Čini se da je reč o prevari ogromnih razmera u kojoj uvoznici i prodavci goriva ucenjuju vladu da im isplati još jednu ratu u okviru programa subvencionisanja goriva.

Oni doslovno gase naciju govoreći da im vlada duguje milijardu dolara, ali niko ne može da shvati kako su do te sume došli.

Mnogi državni zvaničnici, uključujući i zaposlene u državnoj naftnoj kompaniji, toliko su isprepletani u prevarama da je teško reći ko koga ucenjuje.

Jedna stvar je sigurna – Nigerijci širom zemlje pokušavaju da zarade kako bi prehranili porodice, a sada se suočavaju s novim teškoćama.
Foto: YouTube printscreen
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: