Svi čekaju SAD, nafta se koleba

Cene nafte su tokom trgovanja u Aziji bile mešovite, dok trgovci iščekuju nove podatke iz SAD koji bi ukazali na tražnju nafte u najvećem svetskom proizvođaču.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.05.2015.

10:50

Default images
Foto: Thinkstock.com

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u julu poskupela je na Njujorškoj berzi sedam centi na 59,79 dolara, dok je nafta tipa "brent" za julsku isporuku u Londonu pojeftinila tri centa na 65,34 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Investitori iščekuju sutrašnji izveštaj o narudžbama trajne robe u SAD u aprilu, kao i drugu procenu privrednog rasta iz prvog kvartala.

"Ta dva podatka daće nam ideju o tražnji industrijskih prozivoda u SAD i očekujemo da će cene nafte reagovati na njih", navodi investicioni analitičar singapurske kompanije "Filip fjučers", Danijel Ang.

Tržišni strateg firme IG markets iz Singapura Bernard Ou navodi da na cene nafte utiče i jačanje dolara, nakon što je američka Uprava federalnih rezervi poručila da planira da podigne kamatne stope u toku godine.

Investitori u naftnom sektoru pomno prate kretanje kamatnih stopa, čije podizanje vodi jačanju dolara. Snažan dolar čini naftu izraženu u toj valuti skupljom za kupce koji koriste slabije valute, što umanjuje tražnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

8 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: