Grci uz Ciprasa: Kreditorima - "ne"

Većina Grka i dalje podržava oštri pregovarački stil svoje levičarske vlade u pregovorima sa kreditorima, ali se ipak nada dogovoru i ostanku u evrozoni.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.05.2015.

08:27

Default images
Foto: Tanjug AP

To je pokazala anketa sprovedene u maju za potrebe provladinog dnevnog lista "Avgi", po kojoj 54 odsto ispitanika podržava način na koji grčka vlada na čelu sa Sirizom vodi pregovore sa međunarodnim kreditorima, uprkos velikim tenzijama tokom pregovora, prenela je agencija AFP.

Ukupno 59 odsto anketiranih smatra da zvanična Atina ne treba da popusti pred zahtevima svojih kreditora, pri čemu se 89 odsto protivi smanjenju penzija, a 81 odsto masovnim otpuštanjima.

Grčka vlada vodi teške pregovore sa Evropskom unijom, Evropskom centralnom bankom i Medjunarodnim monetarnim fondom o isplati poslednje, ali zasad blokirane tranše pomoći od 7,2 milijarde evra, što je deo ukupnog paketa pomoći teškog 240 milijardi evra.

U zamenu za pomoć, kreditori od Grčke traže da primeni oštre mere reforme i smanjenje potrošnje, što je levičarska Siriza obećala da će odbiti kad je u januaru pobedila na parlamentarnim izborima u Grčkoj.

Prema medijskim napisima, kreditori zahtevaju dodatnu budžetsku štednju od pet milijardi evra, uključujući smanjenje penzija i masovna otpuštanja.

Grčki premijer Aleksis Cipras je za vikend izjavio da njegova vlada "neće odstupiti ni milimetra pred iracionalnim zahtevima" kreditora, među koje spada i zahtev da se pređu "crvene linije" koje je Siriza postavila tokom predizborne kampanje.

Grčkoj od sledećeg meseca sledi vraćanje više tranši dugova, pri čemu se smatra malo verovatnim da će zvanična Atina to uspeti da isplati ukoliko ne dobije novu tranšu pomoći.

Neisplata tranši duga bi mogla da rezultuje bankrotom Grčke, a zatim i izlaskom iz evrozone. Grci se, međutim, nadaju da će izbeći taj scenario, pri čemu anketa pokazuje da 71 odsto ispitanih želi da Grčka zadrži evro, a 68 odsto smatra da bi povratak na drahmu mogao da pogorša već ionako lošu ekonomsku situaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: