Zbog Kine zlato ide na 200 dolara?

Kineska inicijativa vredna više milijardi dolara Put Svile, zahtevaće povlačenje sredstava iz Evrope i SAD radi investicija u infrastrukturu na drugim mestima.

Svet

Izvor: B92

Subota, 23.05.2015.

16:34

Default images
Foto: Beta/AP

To je rekao glavni ekonomista Sakso Banke Stin Jakobsen koji u svom komentaru objašnjava da bi taj potez mogao da dovede do povećanja kamatnih stopa i viših cena roba i da bi čak mogao da dovede do recesije u Evropi.

On smatra da bi Kina mogla da potroši ogromna sredstva iz svojih inostranih rezervi radi finansiranja projekta Put svile, ali i zbog smanjenja domaćih kamatnih stopa. Po njegovom mišljenju ovaj potez dalekoistočnog diva će uticati i na ministarstvo finansija SAD, gde je Japan već zamenio Kinu na prvom mestu vlasnika duga Vlade SAD.

Budući da Kina više ne investira u velikoj meri u Evropu i Sjedinjene Države, taj potez će po mišljenju stručnjaka Saxo Bank najverovatnije dovesti do povećanja cene kapitala. Jakobsen je izjavio da bi to onda moglo da dovede do recesije na starom kontinentu, kao i da upali crvenu lampicu recesije u SAD.

Jakobsen takođe očekuje da bi sve ovo moglo prouzrokovati porast cene roba jer će one nadmašiti druge tržišne materijale. Kao rezultat svih ovih dešavanja po njegovom mišljenju bi moglo doći do nove očekivane cene zlata, za koju veruje da bi mogla da poraste do USD 200 na USD 1.425/50 za uncu. On takođe veruje da bi moglo doći do rasta kamatnih stopa, na primer kod američkih 10-godišnjih obveznica koje bi do kraja godine mogle da dostignu vrednost od 3,25%.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: