Medvedev Ukrajini: Bićemo oštri

Rusija će zauzeti strog stav ako Ukrajina odluči da ne plati dugove prema Moskvi u skladu sa ranije postignutim sporazumom, kaže ruski premijer Dmitrij Medvedev

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 23.05.2015.

15:40

Default images
Foto: Beta/AP

Rusija je kritikovala novi ukrajinski zakon kojim je omogućen moratorijum na plaćanje stranih dugova i zapretila da će tužiti Ukrajinu ako ne vrati tri milijarde dolara koje joj je Rusija pozajmila 2013.

Medvedev je u današnjem intervjuu rekao da je taj zakon kontradiktoran.

"Oni verovatno misle na privatne dugove, ali, istovremeno, nagoveštavaju da nisu spremni da vrate dugove koje je napravila vlada bivšeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča", kazao je Medvedev, preneo je Rojters.

"Ako je zakon formulisan na ovaj način to bi nesumnjivo značilo da Ukrajina neće vratiti dug... U tom slučaju bismo zauzeli najoštriji mogući stav i branili bismo svoje nacionalne interese", rekao je Medvedev.

On je, takođe, kazao da Rusija nije "ravnodušna" ni prema ukrajinskim dugovima privatnim ruskim kreditorima, jer se radi o velikom broju dugova prema bankama koje su u vlasništvu države.

"Mi ćemo naplatiti dugove. Banke će upotrebiti sve postojeće instrumente uključujući, naravno, pravosudne procedure", istakao je ruski premijer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: