Profit pada, Rusi uvećali dividende

Najveća ruska javna preduzeća i banke povećaće dividende ukupno 16 odsto, uprkos padu neto dobiti za prošlu godinu.

Svet

Izvor: B92

Subota, 23.05.2015.

11:36

Default images
Foto: Thinkstock.com

Akcionari ruskih kompanija ne žele da ostvarenu dobit usmere na razvoj, nego na dividende, zaključili su stručnjaci društva za upravljanje Arikapital, nakon analize situacije u 40 najvećih ruskih javnih preduzeća i banaka.

U 2014. godini, ukupna neto dobit 40 analiziranih preduzeća smanjena je 25 odsto, na 2.500 milijardi rubalja (45,45 milijardi evra), sa 3.300 milijardi rubalja (60 milijardi evra) u 2013. godini.

Kako piše Komersant, analizirana je politika dividendi, kako državnih, tako i privatnih kompanija. Prema podacima istraživanja, firme su isplatu dividendi za 2014. godinu povećale ukupno 16 odsto u odnosu na 2013, na 1.130 milijardi rubalja.

Ta tendencija je uočena i ranije. "Još pre dve-tri godine firme su smanjile investicione programe, smanjile troškove i na taj način povećale slobodne tokove novca", objašnjavaju analitičari.

Međutim, nakon rezultata za 2014. godinu, rast sredstava namenjen dividendama osetno je ubrzan, navodi se u izveštaju.

Najvelikodušniji su izvoznici, na čelu sa proizvođačima čelika. Tako je, na primer, Novolipeckij metalurški kombinat (NLMK) obećao isplatu četiri puta većih diviendi, Severstalj - 10 puta, a Surgutnjeftgas skoro četitri puta više po privilegovanim akcijama. Tatnjeft planira da, umesto prošlogodišnjih 8,23 rubalja po akciji, isplati 10,6 rubalja, a Lukoil umesto 110 rubalja - 154 rublje po akciji.

S druge strane, dividende privatnih kompanija u celini nisu povezane s dobiti - finansijski pokazatelji se razlikuju, a dividende kod svih rastu.

Kompanije u državnom vlasništu pokušavaju da smanje isplate. Jedan od najvećih izvoznika, Rosnjeft, ove godine će smanjiti dividende sa 12,9 na 8,21 rublju po akciji. Kako se navodi u izveštaju, državne kompanije u celini su smanjile sumu za isplatu 27 odsto, na 400 milijardi rubalja.

Ali, ako se uzmu u obzir dividende u odnosu na prihode, ispostavlja se da smanjenje nije bilo dovoljno. Pri više nego dvostrukom padu profita udeo namenjen za dividende povećan je u većini kompanija.

Privatne kompanije su povećale udeo dividendi kako u apsolutnom smislu, tako i u odnosu na neto profit koji je pao 25 odsto. U 2014. godini je došlo do naglog porasta broja kompanija koje su odlučile da na dividende potroše veći deo profita ili da isplate dividende iako su u gubitku.

Od najvećih privatnih kompanija samo tri (NLMK, Megafon i Surgutnjeftgas) ostavljaju na bilansu više od 50 odsto konsolidovane čiste dobiti. Prošle godine je takvih kompanija bilo dvostruko više, a pre događaja u Ukrajini je to činila velika većina firmi, objašnjava se u izveštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: